Зрелищни опити ще видят ученици и студенти в Нощта на учените

Публикувано на чт, 26 сеп. 2019
160 четения

Химически чудеса, демонстрации по електроника, роботика, 3D принтиране и други атракции ще могат да видят ученици, студенти и възрастни в Нощта на учените във В. Търново. Събитието ще се проведе на 27 септември от 18 ч. в Общинския детски комплекс.
Присъстващите ще имат възможност да сглобят малка ракета-подводница, изработена на 3D принтер. Ще наблюдават различни електронни и робоустановки, ще могат да ги подкарат и да научат как работят. Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Климент Охридски” ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще се изявят като истински магьосници. В събитието ще се включат и учени, и специалисти от образователна инициатива “Университет за деца”, образователна платформа “Тинузавър” и ВТУ.
“Идеята е да покажем най-вече на учениците и студентите, към които предимно е насочено събитието, че науката, освен сериозна, може да бъде интересна и забавна. Ще направим най-различни демонстрации и eфектни визуални опити. Представители на нашия клуб ще покажат как се пишат програми за микроконтролери, за роботика. Като цяло ще се опитаме да вдъхновим младите да се занимават с наука. Решихме да направим това събитие във В. Търново, тъй като досега винаги са ни канили и сме ходили в други градове. Смятаме, че на великотърновци също ще им е интересно и заслужават да видят това. Желанието ни е да го превърнем в традиция и за нашия град”, сподели Невен Боянов от Клуба на програмистите във В. Търново. Те са съорганизатори на събитието заедно с Британския съвет към Посолството на Великобритания у нас.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново