Зловоние тормози два дена великотърновци

Публикувано на ср, 24 Апр. 2019
2611 четения

Няма законови нарушения във връзка с неприятната миризма, за която бяха подадени многобройни сигнали от граждани до институциите във В. Търново през последните два дена. Това е показала проверката на служители от Регионалната екоинспекция и Областната агенция по храните. Зловонието се появи в следобедните часове в понеделник, а от РИОСВ веднага реагираха на сигналите. Миризмата се усещаше най-силно в централната част на града, но и в останалите крайни квартали на старата столица. Хората бяха притеснени какъв е източникът на замърсяване и дали не става въпрос за химическо вещество.
“Категорично не става въпрос за химическо вещество. В разговори с кмета на Присово стана ясно, че няколко земеделски производители извършват наторяване на площи в землищата на Присово и Дебелец, вследствие на което се разнася неприятната миризма. Не са установени замърсявания на околната среда от друг източник”, обясни Елена Стефанова, директор на РИОСВ – В. Търново. И уточни, че всички агротехнически мероприятия са в компетенциите на Областната агенция по безопасност на храните. Служители на ведомството вчера са извършили проверка на място на обработваните площи след подаден сигнал от Общината.
“След дъждовете при заораването, което се прави сега, се отделя миризмата и ветровете са я докарали в града. Цяла Европа през пролетта мирише на птичи тор. Това се случва навсякъде, където има големи птицеферми и хората искат да развиват биоземеделие и да не използват химични торове. Не мога да кажа, че това ще е за последно. При следващото заораване зависи от къде духа вятърът, има ли валежи, или не, напълно е възможно отново да се появи подобна миризма. Да, неприятно е, но не е притеснително или опасно”, обясни д-р Станимир Спасов, директор на ОДБХ. Той уточни, че има европейска директива, която определя ползването на този тип наторяване в земеделието.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново