Златният кръст на Трапезица е част от уникална колективна находка (снимки)

Публикувано на ср, 7 Ное. 2018
745 четения

Първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие, който беше открит на Трапезица, е част от уникална колективна находка. За сензационното откритие на проф. д. изк. Константин Тотев първи съобщи “Янтра ДНЕС”. Безценната реликва е изцяло запазена и е намерена в апсидата на новооткритата църква ?23. Единственият кръст енколпион от чисто злато, намиран досега не само у нас, но и в света, е бил положен източно от стълба на олтарната маса и е лежал в специална малка камера, обмазана с хоросан и запечатана от всички страни. Там екипът е попаднал на още два кръста – единия е нагръден и е и изработен от бронз, а другият е метален процесиен.
Златният кръст е с тегло 75 г и датира от втората половина на XII век, като се отличава с ювелирната си изработка. Положен е в основата на олтарната маса при началото на строителството на храма през XIII век. “На Седмия вселенски събор от 787 г. е решено да не се строи църква, без да се освещава. При тази нова църква ? 23 ние имаме самата реликва. Над нея, на подовото ниво, беше открит процесийният кръст, а под пода – нагръдният, който е с надпис „Иисус Христос побеждава”.
Не по-малко значима е и олтарната маса, върху която са гравирани три изображения на патриаршески кръстове с надписи „Иисус Христос”. Над тях стои друг надпис на кирилица – „Цар на славата”, както наричат в свещеното писание Иисус Христос. Това е една формула, която е свързана с 24-ия псалм Давидов, където се очаква идването на месията, обяснява проф. Тотев. По думите му тази находка също няма аналог в България.
Църква ?23 беше открита в края на септември и разположена непосредствено до Западната крепостна стена. Отличава се с уникалните си фрески, които са рисувани през XIII век, когато е бил построен и храмът. Многобройните фрагменти от стенописната украса са събрани в около 250 щайги. Сред стотиците парчета, които специалистите изключително прецизно са извадили от земята, се различават и човешки образи, а такива досега няма в стенописите на нито един от храмовете на втората търновска крепост.
„Интересното е, че сред открития материал има не само образи, но и части от библейски сцени. На една от тях ясно личи образът на св. Йоан Кръстител. Има и цяла галерия от миниатюрни образи, които подсказват, че някои от художниците работят при тези скрипториуми в Търново, където са писани илюстровани кодекси. И аз, и колегата реставратор Дияна Тотева сме сигурни, че има два пласта живопис. Единият е от 30-те – 60-те години на XIII век, а другият от XIV век. Изключително качествените стенописи са изпълнени в стилистиката на Търновската живописна школа. По качество и художествена стойност фреските надминават тези в църкви 13 и 2, които са най-хубавите на Трапезица”, обясни проф. Тотев.
Църква 23 е с широчина 4 м и дължина 10 м и единствена на Трапезица е долепена до крепостната стена, посочи археологът. Това е вторият храм от столично Търново с подобно разположение. Единствен неин аналог е църква 10 на Царевец. Археологът попаднал на новия храм, проучвайки участък от около 40 м по протежението на Западната крепостна стена. Първоначално разкрил гробове и първокласен стенописен материал, а впоследствие се появили и основите на църковната сграда. Оказва се, че непосредствено до северната стена на храма започва некропол, от който досега са проучени около 30 гроба. Това вероятно е енорийска църква, която е обслужвала живеещите в квартала занаятчии и търговци, не скри предположенията си професорът.
През този археологически сезон проф. Тотев работи в екип с още трима археолози, а пом.-ръководител на експедицията е директорът на Историческия музей в Раднево Пламен Караилиев. Заедно с тях са Надежда Ботева, ръководител на разкопките на крепостта “Хоталич” край Севлиево, и директорът на музея в Ботевград Рени Петрова. В екипа участват още Галя Тодорова и Венета Славова. Със стенописната украса е ангажирана доц. д-р Диана Тотева от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново