Живеещи в кв. “Варуша” се оплакват на Бойко Борисов

Публикувано на пн, 18 февр. 2019
1472 четения

Близо 100 души се включиха в протестна подписка срещу ремонта в старинния квартал “Варуша” във В. Търново. Хората са недоволни заради непроходимите улици, потънали в кал и с огромни изкопи. В същото време сменената каменна настилка по ул. “Кирил и Методий” вече е започнала да се рони, а на места има липсващи плочи, само два месеца след поставянето им. Подписката бе събирана в продължение на десет дни, като тази седмица предстои да бъде внесена в Общината. Гражданите се заканиха, че ще изпратят отворено писмо и до премиера Бойко Борисов. Това е втората подписка на хората от квартала. Първата е от миналата година заради планирания ремонт на площада, но отговор от местната администрация все още няма. Хората се надяват този път да успеят да се срещнат с кмета на града Даниел Панов и да споделят притесненията си относно проблемите в квартала.
“От лятото постоянно газим в прах и кал. За съжаление няма изгледи този ремонт да свърши скоро. Никой нищо не казва, а новият калдъръм вече започна да се рони. Самото възстановяване на настилката е абсолютно некачествено”, категоричен е Валери Русанов. Точно пред дома му има огромна яма, която зее от две седмици. За да може да влиза и излиза от къщата си, човекът сам е поставил камъни, по които да минава. Той и съседите му споделят, че са доволни от газификацията на квартала и подмяната на старите тръби. Съгласни са да изтърпят и несгодите, но настояват ремонтните дейности да бъдат извършени качествено, а грешките да бъдат поправени. Теренът според тях не е изравнен, нивото на улиците е повдигнато, а настилката е вълнообразна. Настояват също да бъдат наредени старите камъни и павета вместо новата настилка. Искат да бъде ремонтирана и основната улица “Бузлуджа”, която е в окаяно състояние, но неясно защо не е включена в проекта за обновяване на квартала.
Живеещите във “Варуша” разказват, че постоянно се налага да ремонтират автомобилите си, а такситата отказват да вземат поръчки от там. Пожарна и линейка също трудно достигнат до къщите им. Не по-малко сериозен проблем са снегопочистването и изхвърлянето на съдовете за смет, разказа Иван Георгиев.
Ремонтните дейности стартираха през пролетта на миналата година по проект “Съхранена и автентична градска среда”. За квартала са предвидени 2,3 млн. лв. за обновяване на уличните настилки, изграждане на тротоари, монтиране на енергоспестяващо улично осветление, озеленяване и облагородяване, включително и за нови съдове за смет. За рехабилитация са включени улиците “Капитан Дядо Никола”, “Драгоман”, “Медникарска”, “Св. св. Кирил и Методий”, “Поборническа”, “П. Р. Славейков”, “Георги Мамарчев”, “Поп Матей Преображенски” и “Въстаническа”. Със започването на ремонтните дейности се появиха и първите жалби до Общината. Оттам обясниха, че са запознати с проблемите и недоволството на хората, а очакванията са до началото на лятото ремонтът да бъде завършен.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново