Жителите на Ресен с протестна подписка

Публикувано на вт, 15 сеп. 2020
518 четения

Заради проблеми с водоснабдяването жителите на великотърновското село Ресен изпратиха протестно писмо до няколко институции, придружено от подписка, в която са се включили 630 души. Тя е адресирана до регионалния министър Петя Аврамова, областния управител проф. Любомира Попова и кмета на Община В. Търново инж. Даниел Панов. Писмата са внесени от Инициативен комитет. В писмото си ресенчани посочват, че селото има сериозни затруднения с водоснабдяването от дълги години, за което неведнъж са сигнализирали институциите. Преписки по казуса има от близо 10 г., но без резултат.
В средата на август т. г. в селото беше въведен режим на водата. По настояване на местните жители часовете за спиране на питейната вода бяха променени и подаването се прекратява за времето от 20,00 до 6,00 ч. През деня също се спира водата, ако има авария. А такива не липсват, тъй като ВиК мрежата е стара и амортизирана, а загубата на питейна вода е над 50 %, разказа кметът на Ресен Йорданка Колева.
“Селото се снабдява от собствен водоизточник, чиито дебит е силно намалял и това наложи да бъде въведен режим. Има още два водоизточника, които обаче пресъхнаха. Затова настояваме да бъдат взети спешни мерки и да се провери какви са възможностите за решаване на проблема. Един от вариантите е да бъдат използвани два от 12-те шахтови кладенци, които снабдяваха с вода В. Търново”, каза още Йорданка Колева. По думите ѝ трябва навреме да се вземат мерки, тъй като проблемът ще се задълбочи.
“Търпението на жителите на с. Ресен не е безгранично. Живуеещите в него са над 2200 души, има детска градина с 50 деца, училище с 80 ученика, хлебозавод, магазини, телферен завод, здравна служба и др. Недопустимо е в XXI в. при условия на пандемия и трайно засушаване да вървим след събитията. Как да задържим младите хора и да развиваме бизнес, като не можем да осигурим нормални битови условия”, питат хората от инициативния комитет. И допълват, че през землището на Ресен текат три реки, има множество свободно течащи извори, както и шахтови кладенци. Затова искат въпросът да бъде разгледан на заседание на Общинския съвет във В. Търново, като се обсъдят възможностите и отговорността на оператора “ВиК Йовковци”. Според ресенчани трябва да се изясни мястото на предишните съоръжения за водоснабдяване на селото (ШК от 1-12), които след включване към язовир “Йовковци” са останали като резерв за водоподаване към гр. В. Търново и дали евентуално могат да се използват като алтернатива за селото.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново