Жители на Леденик искат референдум относно депото за строителни отпадъци

Публикувано на ср, 16 юни 2021
459 четения

Жители на великотърновското село Леденик настояват за провеждането на местен референдум относно бъдещето на депото за строителни отпадъци. Това стана ясно по време на двучасовото обществено обсъждане по темата, което нажежи обстановката в залата на читалището. Срещата беше по инициатива на кмета Антон Кръстев и хора, живеещи в селото, които изложиха притесненията си от продължаващото разрастване на депото и образувалото се завиряване. До представянето на декларацията с искане за провеждането на референдум не се стигна след размяната на реплики на висок тон и напускане на залата на част от присъстващите. С декларация пък след срещата излязоха общинските съветници от ГЕРБ-СДС, в която посочват, че темата се използва по политически подбуди по време на предизборната кампания.

Самото обществено обсъждане наподобяваше заседание на местния парламент, на което присъстваха много от общинските съветници. На него присъстваха и двама депутати от 45-о Народно събрание.

„Историята на депото започва през далечната 1973 г., като целта е била да се запълнят деретата до нивото на околния терен и да се съединят със съседните ниви, след което теренът да се рекултивира и земята да се използва за пасища или за ниви. В момента депото се простира на площ от 112 дка, като отпадъците са около 3 млн. куб. м“, заяви Антон Кръстев. Той изрази притесненията си, че строителните отпадъци са на 250 м от река Янтра, а източно от сметището се е образувало езеро с дължина около 200 метра и с голям воден обем. Бяха представени и снимки, показващи разрастването на сметището през годините. Кметският управник отново настоя да се направи оценка и анализ на риска преди да се прави площадка за рециклиране на отпадъците, каквито са плановете на Община В. Търново. В тази връзка през април Общинският съвет прие частично изменение на Общия устройствен план. Думата взеха също хидрогеолог и биолог, които също изразиха опасенията си. Според хората от селото площадката за рециклиране може да бъде изградена, но на подходящ терен и при спазване на всички законови изисквания.

На срещата главният еколог на Община В. Търново Зорница Кънчева-Миладинова заяви, че в района никога не е извършвана рекултивация, а е спряно изхвърлянето на  отпадъци на определени терени, на които е започнало затревяване. „От 2016 г. Общината е започнала процедура за изграждане на площадка за третиране на отпадъците и отчуждаване на всички имоти, които 1998 г. са върнати и на частни лица, така както са затрупани. През 2018 г. Великотърновски общински съвет приема решение, че този обект е от първостепенно значение. През 2019 г. ВТОС одобрява техническото задание за този проект, за Общия устройствен план и за ПУП-а“, каза още Зорница Кънчева-Миладинова. Тя уточни, че машините за рециклиране ще бъдат разположени в горния край към КПП-то, където теренът е стабилен, а според проекта следва да бъде направена рекултивация на мястото. Главният еколог каза още, че резултатите от хидрогеоложките и инженерно-геоложките проучвания са готови, въпреки че не бяха представени по време на срещата. И допълни, че според тези проучвания съществуващите откоси на депото се намират в устойчиво състояние и към момента няма белези на неблагоприятни геодинамични процеси, а пукнатините по терена на депото са се образували „от консолидация на свободно насипани строителни отпадъци“.

Това обаче не успокои присъстващите, стигна се до остра размяна на реплики между някои от тях, отправяха се взаимни обвинения и лични нападки, включително и между общински съветници. В крайна сметка част от съветниците и кметът на Леденик се договориха да се проведе ново обществено обсъждане, като преди това бъдат представени резултатите от всички направени досега проучвания. Хората в селото въпреки това започват подписка, с която ще настояват да се проведе местен референдум по темата, което вероятно ще се случи през есента.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново