Жени от цяла България се събират на Ксилифор, за да чистят

Публикувано на вт, 11 сеп. 2018
638 четения

40 жени от цяла България се събират край Велико Търново и организират кампания за почистване на местността Ксилифор. Инициативата е част от традиционните другарски срещи, които дамите от клуб “Веселите баби” си организират два пъти в годината. “Тази година решихме да се включим активно всички в националната кампания “Да изчистим България за един ден”, като нашето мото и призив към всички граждани е “Да не замърсяваме България нито един ден”, разказа Невена Маркова от Велико Търново, която е журналист и дълги години е работила във вестник “Първа атомна” и ведомственото списание на “АЕЦ Козлодуй”.
Срещата на доброволците ще се проведе на 14, 15 и 16 септември, като желанието на дамите е заедно с емоциите от другарската среща да бъдат полезни на обществото. Във Велико Търнов ще пристигнат участници в инициативата от София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово, Видин, Бяла, Силистра и други градове. Сред тях има лекари, фармацевти, учители, служители в държавната администрация, като задължителното условие е да са “баби” и да са препоръчани от някого от клуба, който обединява около 100 души.
“Всеки, който иска да е част от нашата група, сяда на “горещия стол” и го подлагаме на кръстосан разпит, след което взимаме решение дали да бъде приет в групата”, разказа Невена Маркова.
Туристическо дружество “Трапезица – 1902” е осигурило ръкавици и чували за смет за доброволците. По време на инициативата ще има и надпревара за най-много събрани отпадъци, а за победителите ще има и награди, допълни координаторът на “Веселите баби” в старата столица Невена Маркова.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново