Жена без крака мизерства с пенсия от 250 лева

Публикувано на чт, 24 Окт. 2019
616 четения

72-годишната Стоянка Добрева от В. Търново е инвалид първа степен с чужда помощ и живее на ръба на оцеляването с пенсия от 250 лв. Преди години при инцидент останала без крака и оттогава се бори с трудностите на живота. Възрастната жена споделя, че по-голямата част от парите, които получава, отиват за лекарства, тъй като обезболяващите не се поемат от Здравната каса и се налага да ги купува сама.
“Около 70-80 лв. са само разходите за лекарства. Като платя сметките за ток, вода и телефон и за храна ми остават около стотина лева. Много е трудно, но няма какво да направя. Добре, че има съседи и познати, които ми помагат, носят ми по нещо у дома”, с притеснение споделя Стоянка. Признава, че сумата от 90 лв., която ѝ се полага за асистент, я взема тя, за да си покрива част от разходите. В момента най-голяма нужда жената има от електрическа фурна, за да си приготвя храна, но това е непосилен разход за скромния ѝ бюджет. Нуждае се и от зъбна протеза, но за хората на нейната възраст често това е лукс, за който само мечтаят.
Жената разказва, че през 1993 г. остава без крака вследствие на избухнала бомба, заложена на входната ѝ врата. След инцидента дълги години обитава жилище на втория етаж на жп гарата във В. Търново, където изкачването и слизането по стълбите бе непосилно за нея. За да облекчат положението ѝ, от Общината предоставиха на жената общинско жилище в кв. “Зона В”, където живее и до днес. Въпреки тежкия си живот Стоянка приема съдбата си и вярва, че един ден държавата ще осигури допълнително средства и за хората като нея, нуждаещи се от подкрепа.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново