Зеленчуците и плодовете поскъпват шоково

Публикувано на ср, 12 Сеп. 2018
626 четения

Зеленчуците и плодовете на пазарите във В. Търново поскъпват шоково, показа проверка на “Янтра ДНЕС”. Цените са скочили най-вече при доматите, като розовите се продават по 4 лв. за килограм. “Сливките”, на които досега почти никой не обръщаше внимание и преди седмица струваха по 0,60-0,80 лв./кг, сега цената им скочила на 1,40 лв. Освен това качеството им е ниско, а вътрешността им е твърда и зеленикава.
Зеленият и червеният пипер също поскъпват. И за най-калпавите чушки – малки, криви, загнили и червиви, цените вече са над 1,40 – 160 лв./кг. Краставиците и патладжанът също галопират и няма спиране.
При плодовете етикетите се менят сутрин и вечер. Гроздето, прасковите, смокините, особено дините и пъпешите също поскъпват. На щандове стоят загнили пъпеши, но поевтиняване няма. Агроанализ показва, че спрямо м.г. тази есен плодовете и зеленчуците са поскъпнали от 5 до 100 %. Производители от Хотница, Върбица, Долна Оряховица, Горна Липница, Самоводене, Балван, Поликраище, Присово прогнозират, че тепърва пазарът ще стане още по-скъп. Според тях т.г. имало много заболявания най-вече по зеленчуците, а също много дъждове и жега не навреме. Затова доматите се съсипали и вътре са останали зелени. Макар ореховите дървета да не са претенциозни и да разчитат само на слънцето и дъжда, на пазара килограм пресни орехи вече струва по 6 лв./кг, при 4 лв. през 2017 г. И почти всеки продава на тази цена, сякаш има неписано споразумение между търговците. Впрочем така е и за останалите храни по пазарите.
Негласно поскъпват също хлябът, млякото, сиренето, кашкавалът, месото. Във Велико Търново от склад пакет обикновено брашно струва средно по 0,74 лв., но в магазините вече е над 1,10 лв. Складовата цена на олиото за литър е 1,86 лв., а го купуваме на дребно над 2,30 лв. Килограм захар на едро е по 1,26 лв., но в магазина е над 1,40 лв. Може да има промоция на застояла захар, но като че ли попремина времето на безвитаминните компоти, на които българинът толкова разчиташе в миналото. Поскъпване има при яйцата, пилешкото и свинското месо, млякото, млечните храни.
Очаква ни “солена” зима и заради увеличените цени на тока и природния газ тази есен, а те ще повлекат нагоре цените на парното, топлата вода и на някои основни стоки и услуги. Най-сериозен ще е ударът за бедните хора и пенсионерите, които все повече минават край щандовете със скъпите плодове и зеленчуци, без да пазаруват.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново