Здравко Георгиев прави кариера във “Форд” и е награден за заслуги към американската армия

Публикувано на чт, 17 мар. 2016
262 четения

Здравко Георгиев (Здравчо Стоянов Гецов) в САЩ.

Здравко Георгиев с личния си автомобил в Детройт.

От началото на 2015 г. Регионален исторически музей – Велико Търново, даде началото на научноизследователски проект “Българи във “Форд”. Целта е да бъдат издирени българи, емигранти в САЩ, които са работили в автомобилните заводи на Хенри Форд. Събирането и обобщаването на предварителна информация за нашите сънародници, потърсили професионална реализация в страната на неограничените възможности, се извършва и обобщава от Емил Врежаков – уредник в отдел “Нова история” в РИМ.
Проектът “Българи във “Форд” първоначално беше планиран като историческо изследване на регионално ниво, което да проучи и събере сведения за българи от Търновска област, избрали да заживеят и работят зад океана. Получихме писма от различни населени места и с нас се свързаха лица и от други краища на страната. Това определи в хода на работа проучването да обхване цялата страна.
През януари 2016 г. стартира втората поредна година от реализацията на проекта. Отчетени са положителни и обещаващи резултати от изследователската работа. Беше събрано значително количество снимков и документален материал, придружен с любопитни разкази и интересни подробности относно живота и дейността на българите, работили в автомобилните заводи “Форд” в гр. Детройт. Значим принос за успеха през първата година от реализацията на проекта има медийният партньор “Янтра ДНЕС” и сайтът “Янтра ДНЕС LIVE”. Областният всекидневник публикува поредица от статии за хора от региона и от други краища на България и за техните любопитни истории, свързани със заводите “Форд”.

В регистрите за кръщение на църковното настоятелство в с. Пиргово, днес в община Иваново, Русенска област, откриваме името на Здравчо Стоянов Гецов (Здравко Георгиев), който е роден на 7.10.1895 г. Здравко Георгиев решава да предприеме решителната стъпка да прекоси океана, в търсене на перспективна работа и по-добър живот в Северна Америка през 1911 г., като за целта използва една от действащите специални агенции за набиране на работници в чужбина, чийто представители работят в България.
Здравко Георгиев пристига в Америка едва навършил 16-годишна възраст. Данните за ранните години от живота му в САЩ са сравнително оскъдни. Не са налични писма или други документи, от които да бъде извлечена информация за живота му в САЩ през 20-те години. Неговите наследници, които се свързаха с Регионален исторически музей – Велико Търново, още през 2015 г., за да дадат информация и материали, свързани с работата му в заводите на Хенри Форд в Детройт, споделят своите спомени. Според техните разкази, Здравко Георгиев постъпва на работа в заводите “Форд”. Вероятно в САЩ е получил добро образование, тъй като след известно време той използва възможностите за кариерно развитие, които компанията предоставя на работниците си. По този начин българският емигрант израства в своята работа и заема поста на търговски представител на Ford Motor Company.
Масовото производство на автомобили рязко намалява през 1942 г., тъй като по време на Втората световна война компанията насочва дейността си за нуждите на военното производство. Според специално разработената програма, през войната “Ford Motor Company” произвежда 86 000 моторни бомбардировача “В-24 Либератор”, 57 000 самолетни двигателя и повече от 250 000 танка, противотанкови установки и друго военно оборудване. Тази дейност на компанията изиграва важна роля във войната срещу Германия.
Интересно е да се отбележи, че Здравко Георгиев вероятно е дал своя принос във военните години с пряко участие в събития, свързани с Втората световна война. Свидетелство за това са няколко медала и ордени, за които наследниците му разказват, че е получил за заслуги по време на службата си в американската армия.
В края на войната “Форд” представя цяла гама автомобили за бъдещото поколение. По това време – на 24 септември 1945 г., Хенри Форд се оттегля от ръководството на компанията си и предава управлението на своя внук Хенри Форд II.
На 8 юни 1948 г. официално е представен нов модел на марката “Форд”. През 1949 г. са продадени около един милион такива автомобила, което е най-високият ръст на продадени автомобили от 1929 г., С огромна скорост се увеличават и приходите на компанията. Това води и до разширяване на производството и включване на компанията в нови дейности, като финансов бизнес – създава се “Форд Мотор Кредит Компани” и застраховане – “Америкън Роуд Иншурънс Къмпани”. През 1956 г. компанията прераства в публично акционерно дружество.
Осем години по-късно – през 1964 г., близките на Здравко Георгиев в България получават известие, че той е починал и трябва да бъде уреден въпросът с наследството му. С уреждането на документацията се ангажира неговият брат. Той отпътува за САЩ в средата на 60-те години. Когато пристига в град Детройт, там го посрещат служителите на автомобилната компания, заедно с администратора на наследството и представители от съответната адвокатска къща, която е натоварена със задачата да се погрижи за разпределението на наследството на Здравко Георгиев между близките му. Американците завели брата на Здравко в личния му кабинет, който по спомени на наследниците е бил запазен във вида, в който се е намирал, докато той е работил за автомобилната компания.
Здравко Георгиев е погребан в САЩ. Освен оставеното наследство, на близките му били предадени и медалите на Здравко Георгиев, с които той бил награден за службата си в армията. Тези медали са опети и погребани заедно с други вещи на Здравко в България, тъй като близките му искали да направят повторно негово погребение в Родината по православен християнски обичай.
Емил ВРЕЖАКОВ,
уредник в отдел Нова история в РИМ – Велико Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново