Завлечените от Магелан груп станаха 150

Публикувано на ср, 14 Авг. 2019
2210 четения

Около 150 души са потърпевшите от туристическа агенция “Магелан груп” във Велико Търново, научи “Янтра ДНЕС”. Два месеца след първата жалба в полицията все още няма повдигнато обвинение срещу собственичката на фирмата Василиса Вълкова, показа проверка на областния всекидневник. В полицията продължава събирането на жалби и разпити на пострадалите.
Оказва се, че освен от В. Търново има завлечени хора от Троян, Каварна и други населени места. На този етап е трудно да се каже какъв е общият размер на сумата, прибрана от Вълкова. Част от хората са платили за екскурзии в чужбина капаро под 1000 лв., но и има “ужилени” с няколко хиляди лева. Една от пострадалите сподели пред “Янтра ДНЕС”, че е платила близо 10 000 лв.
От Районна прокуратура – В. Търново, отказаха коментар, но заявиха, че се работи по случая, тъй като все още не е приключило досъдебното производство.
След като офисът на Магелан груп на ул. “Васил Левски” беше опразнен в първия ден на юни, малко след това се оказа, че седалището на фирмата е в село Подгоре, община Макреш. На 12 юни Василиса Вълкова подава молба във Видинския окръжен съд за обявяване на Магелан груп в несъстоятелност, тъй като дружеството е в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост и не може да изпълни поетите ангажименти към клиентите си.
В същото време справка в Националния търговски регистър показва, че туристическата агенция все още не е заличена и има сключена задължителна застраховка за осъществяване на дейност, валидна до 19.10.2019 г. Застраховката е за сумата от 25 000 лв. към ЗАД ОЗК – Застраховане АД. Някои от потърпевшите наеха адвокати и пуснаха жалби в застрахователното дружество с надеждата да получат обезщетение. Оказва се, че изгорелите със суми под 1000 лв. няма да получат пари, а останалите ще предявят претенциите си в съда, надявайки се да си получат парите от фалиралата туристическа агенция.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново