Започват масови проверки в заведенията в областта

Публикувано на пт, 8 май 2020
383 четения

Масови проверки на заведенията в областта започват инспектори от Областната агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Експертите ще проверяват обектите, които имат право да работят на открито. Целта е да се установи дали се спазват мерките, разписани от министъра на здравеопазването, уточни д-р Магдалена Димитрова, временно изпълняващ длъжността директор на Областната агенция по храните във В. Търново. Инспекторите ще следят дали се спазва разстоянието между масите от 1,5 метра при организирането на реда в търговските площи, дали персоналът е снабден с шлемове, маски, ръкавици и дезинфектанти. Предпазните маски следва да се носят задължително както от персонала, обслужващ клиентите, така и от хората, приготвящи храните и напитките, за да се сведе до минимум възможният риск от разпространение на COVID-19.
Собствениците на заведенията трябва да организират работата така, че да не се допуска струпване на хора в обектите. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора, трябва да се поставят табели, указващи спазването на дистанция между гражданите и служителите на обекта. Не трябва да се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Освен това трябва да се създаде организация за недопускане струпването на много хора едновременно и в общите помещения като тоалетните. Чакащите пред тях също трябва да спазват дистанция от поне 2 метра.
Много от собствениците на заведения в старата столица, които вече отвориха врати, признават, че не са наясно с всички правилата и разчитат на допълнителни разяснения от експертите. От Агенцията по храните уточняват, че изискванията могат да се актуализират спрямо развитието и разпространението на COVID-19 в страната.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново