Започва набирането на заявки за наемане на млади висшисти в администрациите

Публикувано на пт, 23 апр. 2021
490 четения

От вчера Агенцията по заетостта започна прием на заявки от областни и общински администрации и столични районни кметства за разкриване на нови 370 работни позиции за младежи с висше образование. Работните места се финансират по Програма “Старт на кариерата” в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2021 г., като се предоставят средства за трудови възнаграждения в размер на 800 лв. и дължимите върху тях допълнителни възнаграждения и осигурителни вноски. Всяка общинска или областна администрация може да заяви по едно работно място, а общинските администрации в областните градове и районните кметства към Столична община – по две свободни позиции за млади висшисти.
За да се включат в програмата “Старт на кариерата”, младежите трябва да са на възраст до 29 г., да са завършили висше образование и да нямат трудов стаж по придобитата специалност. В рамките на 12-месечен трудов договор те ще могат да натрупат първия си стаж, професионален опит и умения по придобитото образование, с което да стартират своето кариерно развитие. Младежите, които отговарят на условията, ще бъдат поканени и насочени от бюрото по труда, в което са регистрирани, за кандидатстване към работни места на разстояние до 50 км от местоживеенето им. Всеки младеж може да кандидатства и за други работни места, като информация за заявените позиции в страната може да получи от всяко бюро по труда или от сайта на Агенцията по заетостта. За работните места по Програмата могат да кандидатстват и заети лица, работещи по различна от придобитата специалност професия, като за целта е необходимо да потърсят съдействието на бюрото по труда по местоживеене.
За да дадат шанс на младите хора, общинските или областните администрации в периода до 28 април т.г. могат да подадат заявка за свободно работно място, в която да посочат изискванията си за образование, професия, умения, компетентности и др. До 21 май се очаква работодателите да извършат окончателния си подбор сред насочените от бюрата по труда младежи, а класираните и одобрени кандидати ще започнат работа в първите дни на месец юни.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново