Започнаха проверки на търговците на риба

Публикувано на пн, 2 Дек. 2019
157 четения

Започнаха засилени проверки на обектите за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти преди Никулден. Инспекторите от Областната агенция по безопасност на храните ще влязат и в заведенията за обществено хранене, складовете и пазарите. Тематичните проверки са свързани с интензивното предлагане и търсене на риба в навечерието на празника и се провеждат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.
Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите и др. Специално внимание ще се обърне на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.
От Агенцията по храните съветват потребителите при закупуване на риба да са внимателни. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на Агенцията или на телефон 0700 122 99.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново