Започна празникът на Самоводската чаршия

Публикувано на ср, 20 сеп. 2023
1392 четения

Дванадесетото издание на есенния празник “Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите” стартира и ще продължи до 24 септември. Както всяка година една от основните атракции е “пъстрата премяна” на старинната уличка, която сега е направена от над 1800 м разноцветни ленти. Те са поставени по продължението на улиците “Георги Сава Раковски” и “Георги Мамарчев” благодарение на фирма “Екстра пак”. Лентичките са от специален рециклируем материал, който не замърсява околната среда.
С годините събитието се наложи като неизменна част от културния календар на Община Велико Търново. За да се превърне в истински колоритен празник и да зарадва жителите и гостите на града, програмата предвижда множество събития всеки ден, а над 60 участници от цялата страна ще допринесат за хубавото настроение със своите ръчноизработени изделия. По време на фестивала посетителите ще могат да се запознаят с различни изложители, представящи български традиционни занаяти, биопродукти, бижута и др. Някои от тях ще предлагат работилници за деца и възрастни, като правене на сапуни, свещи, бижута и рисуване с различни материали, правене на мозайки, а всеки желаещ ще може да бъде изрисуван с къна.
Всеки ден от 20 септември до 24 септември между 12 ч. и 20 ч. във Винения дегустационен център ще се провеждат безплатни дегустации на вина от региона под наслов “Романтика в чаша вино”, а в часовете от 11 до 14 и от 16 – 19 всички ентусиасти ще могат да запретнат ръкави, да хванат точилката и да се включят в кулинарната работилница “Юфката на баба Калина”, посочват организаторите на събитието от общинската агенция “Царевград Търнов”. За най-малките посетители са подготвени много забавни изненади – куклен театър, интерактивни представления със сапунени балони и пяна и др. Всеки ден настроението на посетителите на Самоводската чаршия ще повдигат артисти на кокили и други улични артисти. По традиция всяка от вечерите ще завършва с нажежаващо и магично огнено представление. Също толкова интересна и вълнуваща е и вечерната концертна програма в различни музикални стилове като поп, фънк, рок и етно рок.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново