Започна изплащането на еднократната помощ за родители в неплатен отпуск

Публикувано на ср, 13 май 2020
312 четения

133 заявления за еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск са подадени досега в Регионална дирекция “Социално подпомагане” – Велико Търново. Най-много молби са подадени в община В. Търново – 86, в Горна Оряховица – 19, в Свищов – 16, в Павликени – 8.
В Стражица и Елена са подадени по 2 декларации, уточниха от социалното ведомство.
Към момента са отпуснати помощи за 40 лица, а 16 от заявленията са получили отказ, тъй като не отговарят на условията.
От еднократната помощ могат да се възползват родители на ученици, навършили 14 г., както и семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа в периода на извънредното положение. Те трябва да подадат заявление-декларация, информация за изчерпания до момента платен отпуск, изчислен пропорционално на месеците, в които хората са били на трудов договор, а не полагащия се за цялата година.
Трябва да представят и заповед за неплатен отпуск от минимум 20 дни. Проверява се също и доходът за предходния месец, който не трябва да надвишава 610 лева на член от семейството. Кандидатите не трябва да имат доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др.
Задължително условие е децата да са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020 година, както и родителите да са осигурявани в последните шест месеца. В случаите, когато само единият родител е в неплатен отпуск, държавната помощ ще се отпуска, ако другият не получава пари от майчинство, обезщетение за безработица или временна нетрудоспособност, с изключение на пенсия за инвалидност.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново