Започна изграждането на буферния паркинг „Френкхисар“

Публикувано на чт, 18 Ное. 2021
4051 четения

Стартира изграждането на буферния паркинг „Френкхисар“ във В. Търново. Той е част от големия проект за интегриран градски транспорт, за който Общината има одобрено финансиране в размер на 11,1 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж”. Паркингът ще бъде изграден в района на улица “Григорий Цамблак” 4, а изпълнението е възложено след провеждане на обществена поръчка, на „Пътни строежи – В. Търново“. Предложената от фирмата цена е 878 900 лв. без ДДС и включва дейностите за проектиране, строителство и авторски надзор.

Имотът, върху който ще бъде обособен буферният паркинг, е с площ от 6374 кв. м. Идеята е с изграждането му да се подобри транспортното обслужване и да се обособят паркоместа за туристите и гостите на града. Според проекта паркингът ще разполага с места за 10 туристически автобуса и 145 паркоместа за леки коли, включително 16 електромобила и 8 за автомобили на хора с увреждания. Предвижда се да се осигури вход-изход за комплекса от улица “Григорий Цамблак”, където ще има поставено устройство за таксуване на влизащите в паркинга автомобили. Ще има и две зарядни станции за електрическите коли.

Очаква се да започне изграждането и на другия буферен паркинг край Сержантското училище, уточняват от Община В. Търново. За целта се чака съгласуване с Управляващия орган на оперативната програма заради увеличеното финансиране.

Както „Янтра ДНЕС“ писа, през октомври в Общината постъпиха писма с искане от две фирми, избрани за изграждането на буферния паркинг и кръговото кръстовище край Летния театър, за осигуряване на допълнително финансиране на обектите. Само за паркинга край Сержантското училище са необходими 391 254 лв., а за кръговото кръстовище 687 781 лв. или общо Общината ще осигури 1 077 036 лв. Мотивите на изпълнителите са поскъпнали строителни материали и нарасналите разходи. Изграждането на паркинга край Сержантското училище е възложено на фирма “Мистрал 7” ООД, като според сключения миналата година договор е определена цена в размер на 404 400 лв. без ДДС, като към нея ще бъде добавено и допълнителното финансиране, одобрено от Общината и местния парламент.

Предвижда се той да е с места за трите електрически автобуса, които бяха закупени по проекта за обслужване на новата туристическа линия ? 100. Заложени са също и места за 10 бр. туристически автобуси и 102 паркоместа за леки коли – 10 електромобила и 5 места за инвалиди. Предвижда се и изграждането на КПП, автомати за таксуване, ел. табло и зарядни станции за електроавтобусите.

Весела БАЙЧЕВА 

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново