Записаха първите 100 кандидат-студенти по кампанията “Рано рани” във ВТУ

Публикувано на вт, 3 Дек. 2019
281 четения

При огромен интерес стартира кампанията “Рано рани” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.Благодарение на успешното ѝ провеждане през миналата учебна година още в първия ден от новото издание за два часа са записани около 100 кандидат-студенти. Над 40 % от сегашните първокурсници в бакалавърски специалности са приети в рамките на акцията, отчетоха от ръководството на университета.
Кампанията за академичната 2019/2020 г. бе оценена като добра, защото по нея са приети 3724 студенти за образователните степени бакалавър, магистър и доктор. За докторантите предстои още един прием. 301 са квалификантите, записани през ноември към Центъра за квалификация, 17 са записани по акцията на МОН “Мотивирани учители” и още десетки студенти, квалификанти и китайски ученици, с които броят на новоприетите за обучение във ВТУ надхвърля 4150 души, информира доц. Димитър Симеонов, зам.-ректор по учебната дейност. Новоприетите първокурсници в образователна степен “Магистър” са с 234 повече спрямо предходната година.
Въпреки добрите резултати, ръководството на ВТУ е решило да направи някои промени, за да засили още повече своята конкурентоспособност спрямо другите вузове в страната. За първи път т.г. кандидат-студентите могат да си запазят място в избрана специалност и в платена форма на обучение. Запазванията и записванията по “Рано рани” ще продължат до усвояване на отпуснатите с решение на Академичния съвет места, уточни доц. Симеонов. За 25 специалности от приоритетните професионални направления в редовна форма на обучение продължава политиката на подкрепа от страна на ВТУ.
Новост в предстоящата кандидатстудентска кампания са предвидените три общоуниверситетски изпита – по български език, история на България и английски език. Датите за явяване са 22 февруари, 2 април и 6 юни 2020 г. и са подбрани символично. На отделните факултети също се дава право сами да обявяват свои изпити по правилата на ВТУ, които ще бъдат съобразени и няма да съвпадат с посочените дати. Като подобрение е предвидено и разширяване на електронното подаване на документи в бакалавърските програми. От т.г. то ще бъде заложено и в магистърските програми. Очаква се това да улесни динамиката в приема и да доведе до още по-добри резултати, споделиха от ръководството. Добрите практики по отношение на провежданите Дни на отворени врати се запазват. По-различното тази година е, че те ще бъдат организирани така, че отделните факултети ще бъдат в основата на тази инициатива. Събитието ще се проведе на 22 февруари в ректората. То ще включва опознавателни турове, разглеждане на музеи, среща с преподаватели и изявени студенти с кандидатите за обучение във ВТУ, възможност за индивидуални консултации, персонален тур в университета и др.
В рамките на рекламната интернет кампания с цел удобство на кандидатстващите са предвидени уебинари. Чрез тях в предварително уговорено време те ще могат да се запознаят с условията за кандидатстване във ВТУ. Съобразявайки се с активността и модерността на младите хора, университетът ще предложи още сесии с въпроси и отговори, видеочатове, споделяне и презентации на живо в интернет страницата на вуза. Изработени са и редица рекламни материали. Предвидили сме по 1000 лв. на факултет и по 500 лв. на филиала във Враца и колежа в Плевен за допълнителна рекламна кампания извън университетската, сподели още доц. Симеонов.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново