Зам.-кметът Йорданка Кушева носи името на баба си Йордана, която боготвори

Публикувано на пт, 5 Ян. 2018
566 четения

Зам.-кметът на Горна Оряховица Йорданка Кушева признава, че е щастлив човек, защото носи името Йорданка, на което много се радва и винаги празнува имения си ден на 6 януари. И сякаш това име ѝ дава вяра да следва истински каузи като да помага на нуждаещите се. А и да среща хора с каузи към българската история и с отворени очи към нашата писменост – кирилицата, дървото с корените, запазило през вековете българския род.
Зам.-кметът е кръстена на баба си Йордана по бащина линия, която боготвори. За мен това е изключителна орис, защото продължавам традицията, наследена от човек, който ми е дал възпитание на типичен българин, казва Кушева. Тя признава, че когато се е родила, е имало колебания дали да не се казва Дарина, модерно за времето си име. Но в крайна сметка традицията надделяла и малкото момиченце не било кръстено Йордана, а Йорданка. Името идва от река Йордан в Палестина, където е кръстен Иисус Христос и първите християни.

Значението му
е “спускам се
или тека”,

а именият ден се празнува у нас на 6 януари – известен като Богоявление. Тогава се извършва ритуално хвърляне на кръста във водоем от местната църква. По традиция мъже се хвърлят във водата и който хване първи кръста, ще бъде здрав през цялата година, припомня ритуала Кушева.
Зам.-кметът с ресори по образование, култура, младежки и социални дейности и спорт, здравеопазване и международни връзки в Горна Оряховица разказва, че когато се е родила в далечната 1975 г. във Велико Търново, още на втория ден я споходила тежка пневмония. 40 дни бебето било ни живо, ни умряло, едвам оцеляло. Било изписано с тегло 2400 грама. Тогава при отглеждането на новороденото се намесила баба Йордана, която за времето била образована жена. Завършила гимназия в Горна Оряховица, увличала се по литературата и поезията. Тя завещала богатата си библиотека на внучката Йорданка, тръгнала по-късно по нейния път. Та

баба Йордана поела
болното бебе

и за да му засили имунната система, противно на всякакви медицински препоръки за хранене на едно новородено, слагала шоколад в млякото на детето. Когато малката Йорданка станала на една годинка, нямало и помен от малкото измършавяло от пневмонията бебе.
И ето как съдбата се повтаря. Йорданка Кушева е наследила любовта си към литературата и поезията от баба си Йордана. Зам.-кметът е завършила българска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, има специализация по темата за поетическия синтаксис на творчеството на любимата си поетеса Петя Дубарова. Още през 2006 г. Кушева издава самостоятелната книга с импресии “Багрите на душата ми”, а две години по-късно в съавторство с други творци излиза и книгата “По спиралата на живота ми”. В края на 2013 г. е отпечатана и третата по ред и втора самостоятелна книга – новелата “Нишки”.
Според Кушева, името до голяма степен предначертава съдбата на един човек и призовава хубавите български имена да бъдат възродени. Трябва да бъдем добри хора с положителна енергия, да помним корените си, да вярваме в божествената любов. А българинът е добър човек, но се огъва пред чужденците. Българският език трябва да бъде в основата на нашите деца, а после да се учи английският език. Сега обаче става обратното, смята Кушева, която 9 години е била учител по български език и литература в СОУ “Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. Това чуждопоклонничество трябва да спре, не бива да се омаловажава българското и да се иронизира. Още Паисий Хилендарски в славната си “История славянобългарска” ни казва да не се срамуваме, че сме българи, че имаме достойна история, род и държава. За съжаление, живеем във време, когато чуждопоклонничеството се е превърнало в норма на битието ни. Познаваме по-добре световни марки дрехи или рекламни продукти от собствената си история. Почитаме чужди празници и обичаи. Въпреки това сега има хора, които държат на българските традиции и ги съхраняват по някакъв начин. Те правят музика на български език, основана на фолклора ни, изучават народни танци, създават литература, посветена на личности от нашата история, отварят школи, в които изучават войството на нашите деди. Тези островчета на бългащината Йорданка Кушева като зам.-кмет се старае да подкрепя и насърчава. Защото смята, че те поддържат искрата на българското да бъде неугасваща. Освен това тези островчета носят в сърцата си народностния дух, осъзнали значението на родната култура.
Именичката признава, че си има няколко любими места в България и те са Велико Търново, Плиска и Балчик. Тя е пленена от магията на двореца в черноморския град, построен от румънската кралица Мария. Всеки път, когато съм там, преживявам нейната история, чувствам се уникално в този пристан на хармония, творчество, красота и съвършенство, казва Йорданка Кушева.
Велико Търново е родният град на зам.-кмета на Горна Оряховица и това място ѝ е най-любимото. Като стара столица тук са се случили съдбовни за България събития, които са променили историята на държавата. Освен това градът е красив с природните си забележителности, които привличат много българи и чужди туристи.
Третият град, пред който Йорданка Кушева се прекланя и зарежда, е първата българска столица Плиска, където арменецът Карен Алексанян сега е построил

уникалната
Крепост
на кирилицата.

Именно в Плиска цар Борис Първи е приел през 886 г. Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум и Ангеларий, които тук създават кирилицата, на която сега пишат милиони по света. Цели 212 години Плиска е престолнина и това е време на подем и разцвет, когато ханове и царе завоюват територии, приема се християнството и България е значима сила на Балканите. Прекланям се пред тази обич към българската история и целия кирилски свят, който е събран в една крепост на българската слава, с ентусиазъм отчита зам.-кметът. Според нея всеки българин трябва да посети тази Крепост на кирилицата и ще се почувства горд, че толкова векове България е устояла настъплението на латинския и византийския свят.
На Йордановден Йорданка Кушева ще празнува имения си ден в домашна обстановка със семейството и приятели. Ще приготви любимите пържоли с мед и сметана, ще наточи руйно червено вино от домашната изба. По традиция ще направи и баница с късмети, а на трапезата ще подреди още много традиционни български гозби.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново