Закриха училищата в Поликраище и Писарево

Публикувано на пн, 4 май 2020
1098 четения

Общинският съвет в Г. Оряховица гласува за закриването на ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Поликраище и ОУ “Отец Паисий” в Писарево. Това стана на заседание на 30 април.
Предложението за оптимизиране на училищната мрежа бе внесено от кмета на общината Добромир Добрев. То беше продиктувано от решението на Постоянната комисия по образование, наука и култура, взето с 4 гласа “за” и двама въздържали се, при един отсъстващ от заседанието член. Доводите за него представи председателят на комисията Иван Момъков.
“Не ние закриваме училището в Поликраище. Ние просто администрираме един акт. Родителите в Поликраище закриват училището, защото от 33-ма ученика 20 са от с. Янтра, 10 са от Крушето, 3 са от Поликраище. Всички проблеми можем да разгледаме в две плоскости – едната е образователната, а другата е финансовата. При първата това са последствията на делегирания бюджет. Родителят търси училище, в което детето му ще получи добро образование. Продължавам да твърдя, че в смесени паралелки не може да се получи добро образование”, обоснова се Момъков, като добави, че по този начин учителите нямат възможността да преподават качествено и резултатите на учениците са слаби. Той припомни, че училището в Поликраище е дофинансирано от Общината, но това също не е дало нужните резултати. На заседанието кметът на Община Г. Оряховица Добромир Добрев заяви, че едно от най-трудните решения е да се закрива училище, но когато това е обосновано с цифри и факти, няма как да се избегне. Той отбеляза, че родителите на ученици от Поликраище са изразили желание техните деца да учат във В. Търново и Г. Оряховица. Водени са разговори и с родители на деца, които предстои да тръгнат на училище. Те също са изказали такива предпочитания.
Крайното решение на общинските съветници е училището в Поликраище да бъде закрито. За това са гласували 19 от тях, 9 са били против, а трима – “въздържал се”. За закриването на училището в Писарево са гласували 22-ма съветници.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново