Закриха 3 паралелки с прием след 7 клас във Велико Търново и Горна Оряховица

Публикувано на чт, 11 Юли 2019
2745 четения

Три паралелки във В. Търново и Г. Оряховица бяха закрити още след първото класиране на седмокласниците в областта. Причината е липса на интерес към тях от страна на учениците. Един от класовете е в ПГ по електроника „А. С. Попов“ в старата столица. Тя трябваше да бъде с две специалности – „Промишлена естетика и дизайн“ и „Спедиция, транспортна и складова логистика“. Другите две паралелки са в горнооряховски училища. В ПТГ „Васил Левски“ отпада  „Машини и системи с цифрово и програмно управление“, а в ПГ по електроника и електротехника „М. Ломоносов“ – „Електрически машини и апарати“. Тези класове са закрити със заповед на началника на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.

По данни на РУО 1577 ученици от област В. Търново са приети още на първо класиране. Те кандидатстват за 81 утвърдени паралелки със 102 специалности в тях. Само 61 момичета и момчета не са приети поради  нисък и недостатъчен бал за избраните от тях професии. Те обаче участват в следващите класирания.

192 са седмокласниците, които въобще не са подали документи за кандидатстване в 8 клас. На поне 180 ученици им предстои явяване на поправителни изпити. Ако ги издържат успешно, те ще могат да участват в третото класиране за останалите свободни места.

56 от утвърдените 81 паралелки в областта вече са запълнени. Седем паралелки все още са под въпрос, защото записалите се в тях са малко. Въпреки това все още има шанс да бъдат сформирани при следващите класирания. „Има още няколко паралелки, които са незапълнени. Хубавото е, че те са със защитени професии и специалности, обучаващи нужни за бизнеса кадри. При тях необходимият минимум ученици е 9 или 12. Това дава повод да сме оптимисти за съществуването им“, поясни началникът на РУО.

Едно от проблемните в последните години училища във В. Търново е с похвално израстване. През 2019 г. Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ със сигурност ще има две паралелки – „Журналистика“ и „Терапия и рехабилитация“.

Най-голям интерес седмокласниците и т.г. са проявили към две училища във В. Търново –  ПМГ “Васил Друмев” и Езикова гимназия, където минималния и максималния бал по паралелки е най-висок.

Записването продължава до 16 юли. Учениците, класирани по първо желание, нямат право да подават заявление за второ класиране. Те трябва да се запишат в училището, където са приети, за да не загубят мястото си. Класираните по следващи желания имат два варианта. Единият е да се запишат и да не участват в следващи класирания, а другият да подадат заявление за участие във второ класиране. Вторият вариант позволява изкачване и прием в по-горно желание или в най-лошия случай оставане в паралелката от първото си класиране.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново