Забъркват Еньова омая на Самоводската чаршия

Публикувано на ср, 21 юни 2017
179 четения

Еньова омая ще забърка за туристите за Евьовден на Самоводската чаршия във Велико Търново шефът на Съюза на билкарите в страната Емил Елмазов. Тя съдържа различни лечебни растения, тайната на които билкарят ще съобщи именно на празника на билките и водата. Тази омая е обричане на добротворство между Изтока и Запада, да спрат войните в името на хората, обясни Елмазов.
Акцентът на Еньовден във Велико Търново ще бъде билката ливадно орехче. Уникалното в нея е, че цветът и корените й лекуват две много сериозни заболявания, които вече са социално значими за обществото. Цветовете намаляват кръвното налягане, а корените – повлияват ставните и костните болки.
Тази година Еньовден във Велико Търново ще започне още в 5,00 часа сутринта с прескачане на Еньовски огън за здраве на паркинга, близо до църквата “Св. 40 мъченици”. След това желаещите тръгват към Ксилифор да берат билки.
Атракцията ще бъде от 10,00 часа на Самоводската чаршия, където ще има венец, сплетен от 77 билки. Там Елмазов ще покаже магията на лечебните растения, а за децата е организирана специална работилница, където да рисуват билки и да правят глинени отливки на горските растения. Още много изненади чакат туристите на Самоводската чаршия за празника на билките. Едната от тях е изграждането на мандала мозайка “Създаване на слънцето”.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново