За първи път честваме рождението на Стефан Стамболов на 30, а не 31 януари

Публикувано на ср, 30 Ян. 2019
495 четения

Велико Търново почете с военен ритуал 165 годишнина от рождението на големия български държавник и политик Стефан Стамболов. За първи път честването в старата столица е на 30, а не на 31 януари. ” Денят на рождението на Стамболов беше подлаган на различни тълкувания, но от свидетелството за светото му кръщение от февруари 1854 г., което се пази в Регионалния исторически музей, ясно се вижда, че той е роден на 30 януари. Това е факт, който не подлежи на съмнение”, заяви в словото си по повод годишнината директорът на Регионалната библиотека “Петко Р. Славейков” д-р Иван Александров.
Той подчертано още, че само 21-годишен, Стамболов вече е възприет като наследник на Апостола на свободата на Васил Левски и веднага след Априлското въстание готви съпротива срещу Османската империя, а по време на Освободителната война оказва много голяма помощ за военното разузнаване и сам снабдява войските с храна и провизии. По време на честването бе изтъкната също голямата заслуга на Стефан Стамболов за изграждането на основите на модерната България, за създаването на висшето образование, за развитието на икономиката и стопанството.
По традиция програмата пред паметника на видния великотърновец в старата част на града започна с литературно-музикалната композиция „Стефан Стамболов – революционер, поет, държавник“, която беше изпълнена от Десислава Димитрова, Мирослава Дончева и Бирджан Яначков, ученици от Старопрестолна гимназия по икономика. Беше отслужен и благослов, а с военен ритуал представители на местната власт и общественици положи венци и цветя в знак на признателност.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново