За първи път българин от Свищовско е кандидат за член на Конгреса в САЩ

Публикувано на пт, 1 апр. 2016
415 четения

Морският пехотинец Крис Досев не забравя корените си в село Алеково

Той е морски пехотинец, военен пилот от операция “Пустинна буря” в Ирак, има бизнес за недвижими имоти и осем деца. В интервю за Нова телевизия първият българин, устремил се към Конгреса в САЩ – Крис Досев, казва, че е американски патриот, но с българско сърце и корени. Почти всяка година той се връща в родното село на баща си Алеково, край Свищов. Там всички наричат Крис Христо. Сега Досев иска да бъде новият младши конгресмен от Пенсакола, Флорида. Репортерите на Нова телевизия Ясен Дараков и Мартин Георгиев разказват за невероятната история на Крис Досев.
Историята му обаче тръгва от Чикаго. Бащата на Крис е известен във Ветровития град като бай Досьо. Пристига в Америка през август 1961 г. Няколко месеца по-късно – през октомври, се ражда синът му Крис.
Пътят на бай Досьо от България до Америка минава през няколко държави. Останал сирак, той напуска родината, когато е едва на 17 години и тръгва към Унгария. След края на Втората световна война се мести в Чехия, оттам за два месеца – в Германия и после във Франция, където живее 12 години.
В Париж се запознава със съпругата си – Мария Долорес. Тя е родена в северната част на Испания. Мария е бременна в шестия месец с Крис, когато заминават за Америка.
“Баща ми започнал без пари, без английски, без роднини тук. Първо работи като чистач и после – в завод. Майка ми работи в ресторант”, разказва Крис Досев. Малко по-късно баща му се ориентира към недвижимите имоти и започва да поправя стари сгради, а после да ги отдава под наем. “Без да преувеличавам, от 5-годишен ходех с баща ми по обектите и му носех кутията с инструментите. После в университета започнах да уча финанси и помагах на баща ми с тази част от бизнеса”, споделя Крис.
Той завършва Университета на Флорида, но с военна стипендия. Там става и командир на батальона. Досев не е единственият известен наш сънародник с диплома от този университет. Там е завършил и изобретателят на компютъра Джон Атанасов.
След като се дипломира, Досев се присъединява към морските пехотинци и е базиран в Пенсакола, Флорида. През 1991 г., по време на първата война в Ирак, пилотира бомбардировач “Intruder Alpha 6”.
“Летяхме само през нощта и в лошо време. Започнахме операцията в първия ден. Като част от морската пехота, ние започваме първи с ударите, преди да минат войските по суша”, разказва Крис.
Във Флорида остават много от състудентите и братята му по оръжие от войската. През 2009 г. се мести да живее в Пенсакола, откъдето сега се кандидатира и за конгресмен. “През март се освободи място в Камарата и реших, че това е възможност за мен да направя нещо за хората тук. Имам опит не само като военен, но и 20 г. в бизнеса с недвижими имоти, женен съм, с 8 деца, пътувал съм доста по света, което ми дава уникален житейски опит като конгресмен”, казва Досев.
Но където и да пътува по света, той никога не забравя корените си. “Баща ми до последно не забрави България”, твърди кандидат-конгресменът. За първи път двамата се прибират в родината през 1978 г. На летището разделят семейството и ги претърсват, като ги разпитват повече от два часа.
Когато отиват в Алеково, са посрещнати повече от топло. “Без да преувеличавам, цялото село беше излязло на входа да посрещне своя син”, с вълнение си спомня Крис. Тогава той преплува и река Дунав, за което получава грамота от комунистическата власт.
Алеково е с около 600 жители. Кръстено е на автора на “До Чикаго и назад” Алеко Константинов. Сега от имота на Досеви е останал само терен, където е била родната къща на Досьо Досев, и един първи братовчед – Георги Георгиев. При него отсяда Крис, когато се прибира от Америка. За последно – през октомври миналата година.
“Дойде специално за сбора на Алеково, който не се състоя заради местните избори”, разказва Георги. Той пази спомени от Крис и баща му в няколко снимки. Една от тях му е особено скъпа – тази от 10 януари 1979 г., на която баща и син Досеви са заедно след футболен мач на Крис за колежанския отбор. На гърба на фотоса кандидат-конгресменът е изписал на български името си и че снимката е за спомен.
Местните в Алеково все още помнят Досьо Досев, но не знаеха, че синът му се е кандидатирал за Конгреса. В българското село обаче са песимисти, че той някога ще се завърне. “Твърде голям е за Алеково като усещане, като работа”, казва братовчедът Георги.
Въпреки че е роден в САЩ, Крис говори български език. Учил е малко родна реч в българското училище в Чикаго, но повече е научил от контактите със сънародниците си, с които работи след военната си служба. Баща му става известен с гостоприемството си и услугите, които прави на новодошлите в Чикаго. Той притежава няколко сгради в целия град и предградията, които отдава на добри цени на българските имигранти, които идват във Ветровития град, особено през 90-те години на миналия век.
“Бай Досьо го познавам от втория ден, в който съм в Америка – 5 август 1993 г. Беше добър български бизнесмен – чакаше ни на летището, не вземаше много за наем и не искаше депозит”, разказва Боян Петров, живял в сграда на Досев-баща. Той умира в Чикаго през 2005 г. “Той живееше в Линкълнуд и много се гордееше с дома си. До последно имаше градина в задния двор с домати, чушки, краставици, патладжан, копър. Всяка неделя правеше голяма салата с печени чушки. Никога не забрави вкуса на дома си”, казва синът му.
И до ден днешен Крис има бизнес с недвижими имоти в Чикаго. Той се връща често във Ветровития град заради работата си. До него неотлъчно е съпругата му Лиса, с която са женени повече от 30 години. “Запознахме се на една сватба. Четири месеца по-късно ѝ предложих да се омъжи за мен, но тя отказа. Шест месеца по-късно се осъзна и каза “да”, спомня си със смях Досев. Семейството има трима синове и пет дъщери. Повечето от тях са ходили в България, а някои дори говорят малко български.
Досев признава, че не гледа към Белия дом. Той е кандидат на Републиканската партия и казва, че сега е много вълнуващо време за политика в Америка. “Доналд Тръмп направи политическата обстановка вълнуваща, защото виждаме огромна политическа дейност, която нямаше да я има, ако той не беше кандидат”, казва Досев. Той е привърженик на имиграционна реформа, която гарантира сигурността на страната.
“Трябва да сме сигурни, че можем да контролираме хората, които идват в страната – кои са те, откъде идват и какви са мотивите им. Предполагам, че хората в България искат същото за тяхната страна, въобще навсякъде. Основното задължение на всяко правителство е да защитава своите граждани и държавата. Това не означава, че съм против имиграцията. Но когато правителството се проваля в осигуряването на такава система, нещата трябва да се променят”, смята Досев.
Той иска градовете – убежища за имигранти (какъвто е Чикаго), да бъдат оставени без федерално финансиране, да се засили програмата e-Verify, която проверява легалния статут на кандидатите за работа и обявяването на английския език за официален. Най-противоречивата му позиция обаче е за прекратяването на 14-ата поправка на Конституцията, която гарантира американско гражданство на всички деца, родени на територията на САЩ.
“Има много българи, които са спечелили зелена карта и са дошли тук, например. И повечето американци нямат проблем с това. Но когато правителството е отворило широко портите си и няма система за контрол, особено с оглед на последните събития от Европа, хората се ядосват и са недоволни”, коментира Досев. Той иска връщането на позициите на САЩ като доминираща сила на световната сцена.
“Стратегията да “водим отзад”, както направихме в Либия, е проблематична. Светът очаква от Америка лидерство. Когато САЩ не го осигуряват, се отваря вакуум и това усложнява ситуацията в света”, коментира кандидат-конгресменът. Той подкрепя традиционните консервативни идеи – противник е на абортите и е привърженик на балансиран бюджет и втората поправка на Конституцията, която разрешава носенето на оръжие.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново