Юристи помагат с безплатни консултации на социално слаби

Публикувано на ср, 27 Ное. 2019
538 четения

Десетки граждани в неравностойно положение са потърсили подкрепа в Регионалния център за правна помощ във В. Търново. Това стана ясно по време на конференция на експерти в сферата на социалните услуги на територията на областта. Събитието беше организирано от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за възрастни и лица с увреждания над 18 г. в старата столица и е част от инициативите за техния 10-и рожден ден.
Срещата беше на тема “Взаимодействието между социалните услуги и Регионалните центрове за правна помощ. Механизмите на Закона за правна помощ в подкрепа на работата на социалните услуги и уязвимите групи”. Форума откри Росица Димитрова, директор на общинската дирекция “Социални дейности и здравеопазване”, която благодари на присъстващите за участието и интереса към темата. Освен от В. Търново, имаше гости от Павликени, Стражица и Полски Тръмбеш.
“Организирахме тази конференция, тъй като през последните месеци имахме случаи, в които наши потребители се нуждаеха от правна помощ – поставяне под запрещение, подялба на имущество, домашно насилие и др. Оказа се, че много от хората не знаят за Регионалния център за правна помощ във В. Търново, който съществува от 3 години”, разказа Маргарита Сариева, управител на ЦСРИ.
Центърът за правна помощ консултира напълно безплатно лицата от т.нар. уязвими групи и социално слаби хора, които имат проблем, но не могат да си позволят юридическа помощ. Той се намира в сградата на Адвокатската колегия на ул. “Цанко Царковски” 39, зад Съдебната палата. Започва да функционира през май 2017 г., като за първата година услугите му са ползвали около 70 души, уточни адвокат Ирена Стасинопулу, която ръководеше центъра. И допълни, че той работи всеки вторник и четвъртък от 14,00 до 17,00 ч. В тези часове винаги има двама дежурни адвокати от наказателната и гражданската сфера, които да консултират гражданите. Юристите в него си сътрудничат активно с всички институции. В центъра се предоставя първична правна помощ преди завеждане на съдебно дело, уточни неговият ръководител Красимира Петрова.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново