Йордан Цветанов – вдъхновителят

Публикувано на нд, 8 окт. 2023
1214 четения

Когато преди 11 години учителят по музика Йордан Цветанов поема ръководството на училищния духов оркестър в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, въобще не си дава сметка, че днес бендът му ще е истинска емблема на духовната и историческа столица на България. И че от първоначалната публика от 50-тина майки и баби на децата, неговият Junior Band ще свири пред десетки хиляди зрители, ще прави фурор по фестивали в България и чужбина, ще открива концертите на водещи изпълнители, ще блести от телевизионни програми, а хлапетата и самият той ще са истински звезди.
„А, не! Звезди в нашия оркестър няма!“, категоричен е маестрото, който с присъщата си емоционалност може да говори с часове за пътя, който изминаха неговите възпитаници, за да достигнат до днешните си успехи.

Сега диригентът и музикант влиза в ново амплоа – кандидат за общински съветник в силната листа на ГЕРБ.
„Като имам предвид страстите, които се вихрят във Великотърновския общински съвет, със сигурност освен председател ще ни трябва и диригент“. Така областният лидер на ГЕРБ и кандидат за кмет на Велико Търново Даниел Панов определи Йордан Цветанов. Зад метафоричното му изказване се крие голяма доза истина, защото Йордан Цветанов категорично вече е показал, че умее да дирижира и организира не само музикалните съзвучия, но и човешките души. И с вдъхновение увлича след себе си хора от всички възрасти – най-трудната задача в нашето съвремие.
Ръководителят на най-изявения детски творчески колектив – духовия оркестър Junior Band, от 12 години е учител по музика в средното образование. Два пъти е носител на отличието „Учител на годината“. Завършил e Mozarteum University в Австрия – специалност „Кларинет“. Има магистърски степени по музикален бизнес и изпълнителско изкуство, доктор е по методика на обучението по музика. Семеен е, с две деца. Едно от качествата на Цветанов е неговата целеустременост. “Роден съм в Горна Оряховица, но от дете съм знаел, че ще живея само във Велико Търново, ще съм учител точно в „Емилиян Станев“ и ще се пенсионирам в това училище”, казва Цветанов. Той признава, че е болезнено влюбен в града и се гордее да го показва на всички свои приятели и гости от близо и далеч. „Просто трябва да си отворим очите, да спрем с черногледството и да осъзнаем, че имаме огромно богатство. И да осъзнаем колко много се направи във Велико Търново през трите мандата на Даниел Панов“, категоричен е Цветанов.
Всъщност неговата история като диригент и учител съвпада и с началото на кметуването на Панов. А за това време и двамата минават през сериозни препятствия, за да достигнат до големи успехи. „Ученическият духов оркестър е създаден през 1992 г. от моя преподавател Иван Иванов, на когото ще бъда признателен завинаги и който и досега е до мен“, казва Цветанов, връщайки се към далечната 2011-та, когато поема състава. От 2017 г. оркестърът вече съществува под името Junior Band /„Джуниър бенд“/. Промяната се налага естествено и е свързана с участието им в един конкурс, когато ги класирали на „потресаващото“ за тях трето място. Децата бяха смазани, аз три месеца не спах и реших, че концепцията като цяло трябва да бъде сменена, спомня си диригентът. Децата да седят на столчета с ноти пред тях и да свирят музика отпреди 60-70 години не е това, което търсят. И се впускат в съвсем нова посока – музика от деца за деца, смяна на репертоара, смяна и на таргета в публиката. И изведнъж Junior Band започва да се изстрелва нагоре с голяма сила. Съвременните поп и джаз изпълнения, атрактивното и раздвижено поведение предизвикват все по-бурните овации на гледащите.
В началото Цветанов търси младите оркестранти по класните стаи, сега кандидатстването и приемането в оркестъра е доста трудно и прецизно. Учител с респект и приятел по щуротии. Даващ идеи, но и вслушващ се в предложенията. Така Йордан Цветанов работи със своите деца. Няма оркестър в България, който да репетира три пъти в седмицата по два часа. През това време концентрацията в репетиционната зала е толкова силна, че и муха не бръмва, посочва диригентът.
Като във всеки екип и тук се вихрят чисто човешки страсти и вълнения – от това кое произведение ще се свири, до чисто детски отношения, които обаче важат и за възрастните. „Успявам да ги предпазя от звездоманията с много труд и дисциплина“, казва Цветанов. Това не е лесна задача, защото неговите деца вече имат наистина огромни постижения. На фестивал на духовите оркестри в Казан свирят пред 90 000 човека, които скандират името на България. На турнета в Италия предизвикват истински фурор по улиците.
Като едно от най-големите постижения на оркестъра Цветанов посочва това, че миналата година са поканени да открият Фестивала на изкуствата „Аполония“ в Созопол, сцена – мечта за всеки музикант. Веднага идва и друго, още по-вълнуващо предложение. След няколко съвместни изпълнения с един от най-известните български попизпълнители Влади Ампов – Графа, той кани великотърновските малки музиканти да открият грандиозния му концерт на стадион „Васил Левски“. „Не бях виждал моите деца по-концентрирани, по-освободени и по-щастливи“, категоричен е Йордан Цветанов, който още е под емоцията на преминалия преди дни концерт. „Всички казват, че сегашните деца са разглезени, невъзпитани и мързеливи, но това не е вярно. Децата са страхотни, те са супер организирани, въпреки че оркестрантите са десет пъти по-натоварени от всички останали, работят в съвършен екип, за какъвто например могат само да мечтаят някои работодатели. Инициативни са и се вслушват един в друг“, казва ръководителят на Junior Band.

Всички тези успехи обаче нямаше как да станат факт, ако зад мен не беше през цялото време ръководството на училището и директорката Кина Котларска, както и кметското ръководство в лицето на Даниел Панов.
Нито един път не чух думата „не“ и от двамата, каквито и шантави идеи да имах, категоричен е Йордан Цветанов. По думите му материалната помощ, която е получавал от училищното ръководство и от Общината, е много важна за развитието на бенда, но не е определяща. Най-важното е когато хора, мислещи няколко хода напред, ти подадат ръка и те подкрепят, осъзнавайки, че рискуват заедно с теб, казва диригентът.
Йордан Цветанов признава, че решението му да влезе в политиката като кандидат за общински съветник не е взето лесно, но е напълно осъзнато. Канили са го и от други партии, но категорично избира ГЕРБ. Лично е бил свидетел за действията на Панов като кмет в много трудни, на пръв поглед нерешими ситуации. „Да намериш правилния изход в напрегнат момент, да го направиш експедитивно, не е присъщо за всеки – за това се искат остър ум, смелост, но и добро сърце“, казва Цветанов. Той познава и съмишлениците си в листата и приема като голяма чест това, че е до тях в предизборната надпревара. Във Великотърновския общински съвет ще продължи да прави това, което умее най-добре – да обединява, да вдъхновява, да тушира страстите, да работи за това учителската професия да е все по-привлекателна. И най-важното – все повече деца да се „заразяват“ с изкуството и с музиката. За да не ги гледаме обезверени и апатични, забити в телефоните или вършещи глупости по парковете. Всяко дете може да стане герой, ако му се окаже необходимото внимание от страна на родителите и учителите и ако му се даде възможност за изява. Всъщност това важи и за възрастните, казва още Йордан Цветанов – диригентът–вдъхновител.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново