Ясни са датите за кандидат-студентските изпити във ВТУ

Публикувано на пн, 27 Апр. 2020
841 четения

Кандидат-студентските изпити във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще започнат на 29 април. Това стана ясно от провелата се днес онлайн пресконференция на цялото ръководство на вуза, която бе гледана от стотици хора.

Явяването на изпит в условията на извънредно за страната положение ще става онлайн, чрез създадената в университета напълно нова платформа, поясни доц. д-р Димитър Симеонов, зам.-ректор по учебната дейност във ВТУ. Първо тя ще бъде използвана на изпита по история на България на 29 април. За следващия ден е насрочен изпита по говорни и комуникативни способности. На 8 май ще се проведе изпита по информатика и информационни технологии. Тестовете по английски и български език ще са съответно на 11 и 12 май. Началото на всички изпити е от 14 ч. Графикът на факултетските изпити и изискванията за онлайн кандидатстване по време на сесиите ще бъде оповестяван впоследствие, добави доц. Симеонов. Присъственият начин на провеждане на кандидат-студентски изпити също не е отхвърлен като вариант, но това зависи изцяло от наложените извънредни мерки, каза още той.

Зам.-ректорът информира, че до 24 април над 630 кандидат-студенти са се записали и запазили своите места в различни специалности, благодарение на акцията „Рано рани“. Той поясни, че графикът за прием на първокурсници ще започне от 15 юни, като университетът ще работи дори в събота и неделя.

Доц. Симеонов съобщи и обобщените данни от изминалите 6 седмици на дистанционно обучение. До 24 април във ВТУ са създадени 4 718 учебни курса и 39 661 самостоятелни раздела. Изпитните и текущи задачи, поставени и изпратени към студентите и специализантите във вуза са 106 457. Впечатляващ е броя на студентските посещения в системите на университета. Те са 662 413, което е показател за висока активност.

Първият прием на кандидатите по магистърски програми, който за тази година пилотно ще може да се осъществява и онлайн, ще стартира на 22 юни.

Всички процедури за защити на докторски дисертации и такива по Закона за развитие на академичния състав в България, предвидени за след 13 май също ще стартират. Тези, които са били спрени за периода до 13 май ще бъдат пренасрочени със заповед на ректора и осъществени в най-кратък срок, заяви проф. дин Милко Палангурски, зам.-ректор по научната дейност във ВТУ. Изпитите на докторантите ще бъдат проведени съобразно епидемичната обстановка, като за датите им те ще бъдат уведомени лично.

За провеждането на държавните изпити ще има яснота в края на месец май, заяви проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ. Най-вероятно те ще могат да се състоят присъствено в началото на септември, но е възможно да са и в онлайн вариант, в зависимост от развитието на епидемичната обстановка. Той благодари на всички, които проявяват разбиране, че при създалата се ситуация университета трябва да работи по този начин. „Не искайте от нас ясновидски способности какво предстои през есента. Засега ще действаме стъпка по стъпка. Приключваме със семестъра, продължаваме с кандидат-студентските изпити, а след това и с държавните изпити“, каза проф. Бонджолов.

По време на онлайн излъчването бе предоставена възможност за задаване на въпроси. Част от тях веднага получиха своите отговори, а на останалите ръководството на университета обеща да отговори впоследствие.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново