Взаимодействието между журналисти и пиари разглежда списание на ВТУ

Публикувано на пт, 15 Ное. 2019
105 четения

“Журналистиката и пиарът – модели на взаимодействие” е темата на новия брой на списанието за медии и комуникации в 21-ви век, което издава Филологическият факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Списанието излиза един път в годината, поясни проф. Илияна Павлова, ръководител на Катедрата по журналистика и връзки с обществеността. Предишните два броя са били посветени на медиите и изборите, както и фалшивите новини.
В последния брой на списанието са включени статии, чиято цел е да бъде установено до каква степен двете професии – на пиара и журналиста, са взаимно обвързани и как взаимно формират медийното пространство.
“Тенденцията през последните години e, че в медиите има повече пиари, отколкото журналисти. Изследване в САЩ показва, че броят на пиарите спрямо журналистите е 5:1. В България не е правено подобно изследване, но и тук пиарите вече са повече от журналистите. Това се дължи до голяма степен на факта, че вече всяко ведомство и фирма назначава пиар. Освен това пиарите могат да заобикалят медиите, тъй като с наличието на социалните мрежи те могат да стигат до много хора и без журналистите”, твърди преподавателят по журналистика доц. Иво Инджов.
Той отбеляза, че пиарите, които работят в публични структури, в обществени и бизнес организации, в неправителствения сектор и партиите, упражняват тотална хегемония в българското медийно пространство. Според доц. Инджов медиите трябва видимо да показват кога дадена публикация или материал е пиарски текст, и кога – авторска разработка. Той посочи, че в момента този баланс е нарушен.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново