“Янтра ДНЕС” събра десетки “ужилени” от “Магелан груп”

Публикувано на пт, 7 юни 2019
3326 четения

Десетки великотърновци се оказаха измамени с хиляди левове от туристическата агенция “Магелан груп” ООД. След като “Янтра ДНЕС” единствен писа, хората, които са платили капаро или целите суми за почивки и екскурзии в чужбина, са направили опит да се свържат със собственичката на агенцията Василиса Вълкова, но без резултат. Затова измамените започнаха сами да се издирват в социалната мрежа в търсене на изход от ситуацията. Оказа се, че в деня на публикацията в “Янтра ДНЕС” офисът на фирмата на главната улица “Васил Левски” е бил опразнен, а телефоните отдавна са изключени.
Около 30 от “ужилените” от търновската турагенция се събраха вчера, за да обсъдят съвместните си действия и подадоха жалби в Районна прокуратура в старата столица. Сред измамените е и Чавдар Бакалов от В. Търново, който направил още през декември м. г. резервация за 15 души за пътуване до Анталия и Алания. Платили капаро около 2300 лв. “Договорът ни е с “Ориент 99” чрез “Магелан груп”. На 20 май ми позвъниха от “Ориент 99” и търсеха “Магелан груп”, което за мен беше странно, но предоставих номера на агенцията. След седмица получих повторно обаждане, от което разбрах, че депозитът не е платен в предвидения срок – 31 март, и са ни претарифирали почивката с 500 лв. нагоре. Вчера вече ни уведомиха, че резервацията ни е анулирана”, разказа Чавдар Бакалов. Той уточни, че са използвали услугите на местната агенция от 8-9 г. и винаги всичко е било изрядно, заради което са се доверили отново. Последният му разговор с Василиса Вълкова е от 31 май, когато тя е заявила, че заминава с туристическа група до Италия и до 8 юни няма да е в страната. След това връзка с нея няма нито по телефона, нито по вайбър или фейсбук. “Крайно време е да се вземат някакви мерки, защото ние не сме нито първите, нито ще сме последните излъгани”, заяви Чавдар Бакалов.
Сред измамените е и група от шестима души, които платили 6816 лв. за почивка в Пулия. За нея дали капаро още през януари, а последният контакт със собственичката е бил на 17 май, когато доплатили оставащата сума, сподели Г. Ц. Договорът бил сключен уж с туроператора “Абакс”, но след обаждане до тях се оказало, че такъв на практика няма и дори не са чували за тяхната резервация. Друга жена разказа, че се организирали три семейства и платили 3000 лв. за почивка през август в Кушадасъ. Случайно научили от свои приятели, на които се провалило пътуването, че има проблем.
Вчера част от потърпевшите споделиха, че не вярват, че ще си върнат парите. Вероятно за това някои от пострадалите все още не са потърсили съдействие от отговорните институции. Досега в Районна прокуратура – В. Търново, са постъпили 8 жалби, като някои от тях са от повече от едно лице. Още след първата жалба е разпоредена проверка по случая и предстои образуване на досъдебно производство, уточниха от Районна прокуратура.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново