“Янтра ДНЕС” и бивша учителка с дарителска кампания за Тео

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
1490 четения

Дарителска кампания за набавяне на учебници за “манастира на физиката” стартират дългогодишният учител и експерт по физика Ружа Симеонова и в. “Янтра ДНЕС”. Целта на инициативата е да бъде създадена библиотека с книги по математика, физика и химия, която да е от полза за дейността на школата на съвременния казанлъшки будител Теодосий Теодосиев – Тео. Всеки, който желае да помогне и да предостави литература в съответните области, може да го направи, като донесе учебници и книги в редакцията на “Янтра ДНЕС” на ул. “Бачо Киро”3. Ще бъдат приемани всякакви издания по темата.
Мечтата на родния гений е да създаде модерен дом на физиката, като за целта вече е закупил изоставеното училище в махала Бъзовец до гара Кръстец. Както досега, и в него той ще продължи да обучава безплатно ученици през ваканциите.
Преподавателят възрожденец Теодосий Теодосиев ръководи специализирана школа по математика и физика. Като действащ учител, той ежегодно подготвя повечето от участниците в националните отбори на България за международни състезания и олимпиади. От общо 11 златни медала, печелени досега от български участници на световни форуми по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа. Техни са и най-високите индивидуални резултати и отборни постижения. Като ръководител, Тео има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на международни олимпиади.
Теодосиев е и активен общественик. Избран е за първи председател на Националния клуб на учителите новатори. В продължение на много години е бил член на редколегията на списание “Физика”, в редакционния съвет на списание “Проблеми на образователната политика”, член на Управителния съвет на Съюза на физиците в България, член на Висшия учебен съвет към Министерство на просветата и др. Теодосиев е рецензент на множество сборници и учебници и автор на стотици статии. Носител е на редица награди и отличия, сред които орден “Св. св. Кирил и Методий” I степен, три пъти награди “Св. Неофит Рилски”, награда “Райна Кандева”. Двукратно печели наградата на фондация “Св. св. Кирил и Методий”. Награждаван е и от Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” за най-много приети студенти. Тео е единственият учител в България, отличен с почетен диплом от Народното събрание. За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България, Теодосиев е удостоен със званието “Почетен гражданин” на родния си град Казанлък.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново