ВТУ започна юбилейната си 60-а академична година

Публикувано на пн, 2 окт. 2023
520 четения

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ започна своята юбилейна 60-а поред академична година, която е и първа за новоизбрания ректор проф. д-р Димитър Димитров. Тържеството събра множество млади хора в двора на висшето учебно заведение.
„Намираме се в началото на новата учебна година, която е специална, защото е свързана с 60-годишнината от създаването на нашата алма матер. 60 години са и много, и малко. Когато обаче за една институция те са наситени със събития и бурно развитие, с успехи в научноизследователската и учебната дейност, със създаването на собствен бранд и облик, те са достатъчно много. Нашият университет е разположен в може би най-красивия град на България и вероятно един от най-красивите в Европа, а ректоратът се гуши между историческите хълмове Царевец и Света гора. Университетските аудитории и семинари си спомнят за известни учени и сладкодумни лектори, но и за будни студенти, които в бурни за страната ни времена са участвали в революционни събития и са поемали риска да се борят за повече академични права и свободи“, каза в приветственото си слово ректорът на ВТУ проф. д-р Димитър Димитров. Той подчерта, че университетът в старата столица е втори по създаване в България след Софийския и е сред лидерите в много направления. ВТУ е утвърден образователен и научен център, който се подмладява ежегодно, благодарение на своите студенти, на младите си преподаватели, но и заради вложенията, които помогнаха да осъвременим нашата материална база и моделите на обучение. ВТУ има изключително активна международна и проектна дейност, лидер е в страната по програма „Еразъм+“ и международния университетски обмен. „Изключително популярни сме сред българските общности в чужбина и сме единствения чуждестранен университет въобще с филиал в Северна Македония. Ръководители сме на Балканския университетски център, членове сме на много важни международни академични организации. Общежитията, макар и не само собственост на университета, са сред най-модерните и уредени в България“, каза още проф. Димитров.
„Проблемите и предизвикателствата пред ВТУ са от години и ние си ги знаем, но въпреки всичко мога да кажа, че университетът навлиза стабилен в новата учебна година. Имаме около 4 хил. нови студенти – бакалаври и магистри, което е голям успех при сегашната демографска ситуация в страната. Имаме финансова стабилност и добър академичен състав. Много се радвам, че тази година студентите ще влязат в обновени общежития, в по-голямата си част. Предстоят ремонт на втори блок и създаване на нов студентски стол в корпус 5“, каза ректорът на ВТУ. На въпроса дали университета има готовност за евентуално дистанционно обучение, предвид новите случаи на ковид, той отговори, че в последните години са вложени много усилия и средства в техническото, дигитално обновяване на много от залите в университета, но искрено се надява да не се стига дотам. Той посочи, че първокурсниците бакалаври държавна поръчка тази година са около 1700, като такива има във всичките 21 направления, а незапълнените места са само 9.
„Днес отново се прекланяме пред светите братя Кирил и Методий, пред техните ученици, пред книжовниците, духовниците и просветителите на Търновската книжовна школа, на които дължим както създаването на нашите букви и език, така и съхранението им през вековете. В. Търново е историческата и духовна българска столица, а като естествен наследник на Търновската книжовна школа, ВТУ достойно отстоява това важно признание на любимия ни град“, каза в словото си Снежана Данева-Иванова, временно изпълняваща длъжността кмет на В. Търново и член на Съвета на настоятелите на ВТУ. Тя благодари, че университетът е партньор в усилията на Общината старата столица да се развива като образователен, културен и духовен център на 21 век.
Приветствия към присъстващите поднесоха още студентката – първокурсничка Яна Георгиева и Спартак Михайлов, председател на Студентския съвет и член на Съвета на настоятелите на ВТУ. Антоанета Анчева, председател на Общото събрание на ВТУ, прочете Студентската клетва, написана специално за първокурсниците на ВТУ през 2004 г. от драматурга и поета Радко Радков, кавалер на Френската култура и двукратен носител на наполеоновата награда Солензара, повторена от множеството, ректорът проф. Димитров и първокурсничката Яна Георгиева дадоха символичното начало на академичната година с камбанен звън.
В празничната програма прозвучаха изпълнения на Биг Бенд Велико Търново и ученическия състав от СУ „Емилиян Станев“ – „Джуниър бенд“, а сутринта в университетския храм „Свети Евтимий, патриарх Търновски“ отец Марин Маджаров в съслужение с други отци отслужи света литургия.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново