ВТУ запълни наполовина утвърдения си план-прием

Публикувано на пт, 10 Юли 2020
413 четения

За държавна поръчка към момента са записани 978 студенти, което е 56% от усвояване на местата, сочат данните за приетите на първо класиране студенти във Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”. В платена форма на обучение към момента са записани 278 студенти. До края на 8 юли общият брой на приетите първокурсници във ВТУ е 1256, съобщи зам.-ректорът на вуза доц. Димитър Симеонов по време на онлайн пресконференция. Той припомни, че утвърденият план-прием за студенти държавна поръчка след средно образование за учебната 2020/2021 г. за ВТУ е 1745 студенти, от които 269 в задочна форма на обучение.
Най-предпочитани според подадените за класиране заявления са следните специалности: “Психология” във Философски факултет, “Предучилищна и начална училищна педагогика” към Педагогическия факултет, “Право” в Юридическия факултет, “Софтуерно инженерство” към Факултет Математика и информатика”, “Английска филология” към Филологическия факултет, “Педагогика на обучението по физическо възпитание” към Педагогическия факултет, “Изящни изкуства, графичен дизайн и визуални комуникации” във Факултета по изобразително изкуство и “Приложна лингвистика, английски и втори чужд език”.
Отчита се сериозен ръст на търсене, съобразно подадените желания към приоритетните за държавата и ВТУ специалности, които от тази година са освободени или напълно, или със значителни преференции от ВТУ семестриални такси.
Кандидат-студентите, класирани по първа желана специалност, се записват до10 юли включително. Приетите на първо класиране по второ, трето и последващо желание имат възможност или да се запишат в тази специалност, или да уведомят на място, или по телефона, че желаят да участват във второ класиране. В противен случай те губят своите места. Некласираните на този етап кандидати автоматично участват в следващото второ класиране и няма нужда да потвърждават своето желание. На 14 юли ще бъде обявено второто класиране на университета, а записванията ще бъдат съответно на 15, 16 и 17 юли. Второто класиране на ВТУ е окончателно. Останалите незаети места ще се попълват по друг ред и според правилата, приети от централната комисия. Записванията на всички студенти за град В. Търново е в Ректората на ВТУ.
Заради пандемията във висшето училище в старата столица са разработени собствени системи за онлайн кандидатстудентски изпити и онлайн прием, спомагащи за улесняването на този процес. В записванията на място в университета се спазват всички противоепидемични мерки.
Николай ВЕНКОВ
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново