ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” отличи заслужилите си преподаватели за Деня на народните будители

Публикувано на вт, 31 окт. 2023
991 четения

Тържествено събрание, посветено на Деня на народните будители, се проведе в аулата на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. На него бяха отличени изявени преподаватели, както и 35 техни колеги, повишени в научна степен и академична длъжност в периода 1 октомври 2022 – 1 октомври 2023 г. Академичният съвет удостои със звание “Почетен професор на ВТУ” проф. д-р на историческите науки Радослав Мишев, а “Почетен професор на Историческия факултет” стана проф. Маргарита Карамихова. Почетния златен медал на ВТУ получи проф. Даринка Гълъбова за утвърждаването на ВТУ, на Факултет Математика и информатика и на Педагогическия факултет като академични и научни центрове в България и чужбина, а деканът на Факултет “Изобразително изкуство” проф. Светослав Косев бе удостоен с Почетния знак на ректора.
По случай 60-годишнината на вуза търновският художник и скулптор Денислав Сираков дари оригиналния знак на ВТУ от 1971 г. на висшето учебно заведение, чийто възпитаник е и той. Знакът е изработен във връзка с обявяването на Висшия педагогически институт за университет. Сираков беше награден от ректора с екслибриса на великотърновската алма матер.
“Денят на народните будители се налага в държавата и обществото ни в момент на покруса, когато българският народ изживява загубата от войните и се чувства объркан. Тогава множество граждани отиват пред къщата на Иван Вазов и го питат какво се случва, а той просто се разплаква”, припомни в приветствието си проф. д-р Димитър Димитров, ректор на ВТУ, и подчерта, че в такива ситуации ние винаги имаме нужда от будители. “Важно е университетът ни да помага за духовното развитие и образованието на хората”, допълни той.
“Денят на народните будители е празник, който отразява вечния български дух”, подчерта в словото си проф. Николай Кънев, зам.-ректор и декан на Историческия факултет, и допълни, че в 60-годишната си история ВТУ е дал своя достоен дан за будителството в България”. “Всеки от нас, обикаляйки страната, може да види колко много учители са възпитаници на нашия университет. Всеки може да види, че децата, които възторжено говорят за своите учители – обикновено говорят за наши възпитаници. При това положение няма как с гордост да не заявим, че университетът ни е изпълнил своята задача да бъде люлка на будителството и създател на будители”, подчерта зам.-ректорът.
“В днешните времена тези, които бяха будители, си остават будители. Акад. Иван Радев каза нещо изключително важно и то е, че ние можем да бъдем само слуги в техния храм”, посочи д-р Николай Дойнов, заслужил читалищен деятел, председател на Съюза на народните читалища и член на Съвета на настоятелите на ВТУ, който също изнесе кратко слово пред присъстващите. Той връчи “Златна звезда” на ВТУ за 60-годишния юбилей на вуза и допълни, че по случай празника 1 ноември, в Националната библиотека ще бъде връчено званието “Следовник на народните будители”, което ще получат ректорът на ВТУ проф. д-р Димитър Димитров и председателят на настоятелството на ВТУ – Венелина Гочева, която преди близо 10 години дарява книги за около 1 млн. лв. на читалищата в България.
На събитието присъстваха още евродепутатът Илхан Кючюк, възпитаник на ВТУ, областният управител Ивайло Здравков, проф. д-р Георги Камарашев, зам.-кмет на В. Търново, преподаватели, студенти, служители на университета и др. Благослов отслужи отец Славчо.
Николай ВЕНКОВ, сн. ВТУ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново