ВТУ в пълна готовност да започне присъствено новата учебна година

Публикувано на ср, 22 сеп. 2021
178 четения

Новата академична учебна година във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” започва присъствено след успешно проведена кандидатстудентска кампания, съобщиха от висшето училище. Очаква се държавната поръчка да бъде изпълнена на 100 %. Приемът на студенти беше даден на 1 декември 2020 г. с акцията “Рано рани”, която е запазена марка на висшето училище в старата столица. Бяха проведени 4 отделни сесии в онлайн среда на трите общо университетски и няколкото десетки общо факултетски изпити, на които се явиха повече от 2600 кандидат-студенти. След приключилите първо и второ класиране има записани 1503-ма студенти магистри, като преобладават тези в задочна форма на обучение. Третият прием продължава до края на седмицата. Сериозен ръст при магистърските програми има в направлението “Педагогика на обучението по…”.
Академическият съвет на ВТУ реши новата учебна година да започне присъствено, при строго спазване на противоепидемичните мерки. Всяка сутрин във всички корпуси на вуза ще се извършва професионална дезинфекция от фирма, външен изпълнител. Това ще се прави докато занятията се провеждат в такава извънредна ситуация. В 20 от големите лекционни зали на висшето училище са поставени стерилизатори, които позволяват присъствие на обучаващи се, представляващи над 50% от капацитета им, информира проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет.
Откриването на академичната година на 27 септември от 11 ч. ще бъде неприсъствено, като церемонията пред паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на университета ще се предава онлайн. От ВТУ не изключват възможността на определен етап да се премине към обучение с отдалечен достъп. Всички материали и лекции ще бъдат качвани от преподавателите на електронните профили в интернет.
“В работна готовност сме и в постоянна комуникация с деканските екипи за евентуално частично превключване за отделните факултети или цялостно към електронно синхронно обучение чрез вече познатите интернет платформи Teams, Zoom и др. С цел запазване здравето на студентите, с ректорската заповед от 14 септември е предвидено и разпределение на обучението на магистрите на 1/3 присъствено и 2/3 онлайн, за което своевременно ще бъдат качени и учебните графици на занятията”, поясни доц. Димитър Симеонов, зам.-ректор на ВТУ по учебната част. Той припомни, че за всички студенти в задочна форма на обучение, бакалавърска степен, предстоящите изпитни сесии отново ще са изцяло онлайн. Действията на ръководството на ВТУ са съобразени с резултата от гласуването на студентите от Студентските съвети, които над 90% са ЗА присъствено обучение.
Ректорът на ВТУ поясни, че студентите, които нямат лични лекари на територията на В. Търново, при желание от тяхна страна могат да ползват пунктовете за ваксинация в града. Те са означени на интернет страницата на РЗИ – В. Търново, и от сега нататък всеки понеделник ще се актуализират и ще бъдат видими на официалния сайт на ВТУ и на страницата на вуза във фейсбук.
Кампанията за прием на докторанти във ВТУ тече в момента. Тази година за първи път има повече кандидати, отколкото са отпуснатите места за държавна поръчка във ВТУ, а именно 114 кандидата за 89 места, каза зам.-ректорът проф. Палангурски.
След една година работа по проекта “Студентски практики” 62% от отпуснатите места, които впоследствие бяха допълнени и с нови, са изпълнени, информира другият зам.-ректор на ВТУ – проф. Бузов. Това означава, че около 15 % от студентите на ВТУ вече са преминали и през практики, които се провеждат присъствено в реална работна среда, с около 200 обучаващи лица и организации. Най-много от тях са педагогическите институции от различен калибър, които са основният приоритет на проекта, тъй като 1300 от отпуснатите бройки трябва да бъдат реализирани там. До момента те са около 800. Проф. Бузов припомни, че студентите по проекта получават и 600 лв. стипендия, с което напълно могат да си покрият таксите за обучение.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново