ВТУ отбеляза патронния си празник

Публикувано на чт, 11 май 2023
320 четения

Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий” отбеляза своя патронен празник Денят на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, покровители на България, Европа и висшето училище на хълма Света гора в старата столица. По повод 60-годишнината от неговото създаване, за значимия му принос към развитието на класическите хуманитарни науки и изкуства, и подготовката на поколения висококвалифицирани специалисти, както и към формирането на модерния облик на висшето образование в България на вуза беше връчен плакет “Св. Кирил и Методий” на президента на Република България.
“Освен тази крепост на знанието, която изграждаме толкова години, както виждате сме изградили още една твърдина и духовна крепост – храма на св. Патриарх Евтимий с параклиса на светите братя Кирил и Методий, защото знаем, че двете неща вървят заедно. Това, че издигаме храма с вяра, ни помага да издигнем и университета, а също и неговия авторитет не само в България, но и по света”, каза проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на ВТУ и домакин на официалното тържество.
“60-годишният юбилей, под знака на който преминава цялата празнична година, е повод да бъдем горди, че сме пазители не само на миналото като културен и духовен стожер, но и че успешно сме съхранили заветите на всички онези, които през 1963 г. влагат сърцата си, за да съградят нашия храм на знанието”, каза в приветствието си проф. д-р Димитър Симеонов, зам.-ректор на ВТУ, след което академично слово на тема “Великотърновският университет – предтечи и продължители” произнесе проф. дфн Димитър Кенанов.
Сутринта в университетския храм “Свети Евтимий патриарх Търновски” отец Марин Маджаров отслужи света литургия, а присъстващите запалиха свещ и се помолиха за здраве и успех на всички студенти, преподаватели и служители на ВТУ. От името на академичната общност беше поднесен венец на признателност пред паметника на братята Кирил и Методий в двора на Ректората, а за всички присъстващи на празника имаше и музикална програма.
Официални гости на празничното събитие бяха Георги Гугучков, областен управител на В. Търново, Венцислав Спирдонов, председател на ВТОбС, Снежана Данева, зам.-кмет на Община В. Търново и член на Съвета на настоятелите, Розалия Личева, началник на РУО в старата столица, проф. инж. Илияна Вълчева, председател на Националния браншови синдикат “Висше образование и наука” при Конфедерацията на независимите синдикати в България, отец Марин, предстоятел на университетския храм “Св. Евтимий патриарх Търновски” и отец Михаил, секретар на Великотърновската Света митрополия, ректорите от предишните мандати доц. д-р Владимир Попов и проф. дфн Иван Харалампиев и Александър Узунов, представител на Съвета на настоятелите на ВТУ. На тържеството присъстваха още: проф. дн Антоанета Анчева, председател на Общото събрание на университета, зам.-ректорите, деканите на факултети, председателят на Студентския съвет Спартак Михайлов, представителите на академичния съвет, директорите на основните обслужващи звена, студенти, преподаватели, служители, ученици, приятели и съмишленици на вуза.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново