ВТУ е анулирал дипломите, които беше издал на 170 италианци

Публикувано на вт, 6 Ное. 2018
381 четения

Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий” е анулирал свидетелствата за професионална квалификация “учител”, които беше издал на 170 италианци. Скандалът гръмна през май, когато Министерството на образованието и науката издаде препоръка на висшето училище да анулира документите, защото според ведомството те са издадени незаконно. Министерството сезира прокуратурата по случая.
При проверката си Окръжната прокуратура в старата столица е установила, че свидетелствата за професионална квалификация на италианците са анулирани. Констатирано е още, че има данни за престъпление – подправяне на документ, който е използван пред Националната агенция по оценяване и акредитация. Преписката е изпратена до Районната прокуратура в София.
При проверка във ВТУ през тази година просветното министерство констатира, че преди 2 години Академичният съвет на учебното заведение е решил да признае професионалната квалификация “учител” на 170 италианци. Те са били незаконно записани за курс за придобиване на тази квалификация в Европейския политехнически университет в Перник, който обаче няма правото да обучава педагози и да издава свидетелства за учителска правоспособност. Това е причината документите да бъдат издадени от ВТУ, който има това право.
Според проверката на Министерството на образованието и науката решението за издаването на дипломите реално не е гласувано от Академичния съвет, а е дописано в протокола от заседанието му от 18 април 2016г. Това е установено и от проверката на прокуратурата. Магистратите са констатирали, че е било подправено решение на висшия орган на учебното заведение, което е престъпно деяние. Законът предвижда лишаване от свобода до две години.

От официална позиция на ВТУ, подписана от ректора проф. Христо Бонджолов, стана ясно, че ръководството е уволнило като преподавател заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов. Ето пълния текст на позицията на ректора: „С изненада прочетохме тиражираната информация, че Великотърновския университет е анулирал свидетелства за педагогическа квалификация и е подал данни в НАОА. Няма незаконно записани студенти, на които е издадено свидетелство за учителска правоспособност, включително и от Италия. Има обаче заповед за дисциплинарно уволнение с дата 5 ноември 2018 г. на проф. Николай Проданов като преподавател, който не си изпълнява задълженията във Великотърновския университет, но не и като заместник-министър на правосъдието. Можете сами да прецените кой организира тази акция срещу ВТУ в навечерието на тържественото честване на 55-та годишнина от неговото основаване.”
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново