ВТУ бе домакин на научна конференция на тема „Модерният свят на българина“

Публикувано на пн, 15 Апр. 2019
86 четения

С научна конференция на тема „Модерният свят на българина“ започнаха националните чествания по случай 140-годишнината от подписването на Търновската конституция и 140 години от свикването на Учредителното събрание. Научният форум е част от проявите, които имат за цел да популяризират тези две изключително важни за българския парламентаризъм и конституционализъм събития. Независимо от историческите превратности Конституцията винаги е била в основата на политическата система и благодарение на нея България се превръща в модерна държава.

Конференцията, чиито съорганизатори са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Институтът за исторически изследвания при БАН, се провежда в препълнената зала „Европа“ в Ректората. В работата ? участват над 25 преподаватели и учени от Великотърновския университет, БАН, Софийския университет, Югозападния университет, Пловдивския университет, Шуменския университет, НБУ, както и музейни работници от страната.

Форумът бе открит от ректора на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов. „Добре дошли! Радвам се да ви приветствам в нашия университет за едно сериозно и важно събитие. По тези толкова важни за всички нас теми е добре да се чуе мнението на професорите, мнението на специалистите. Хубаво е да имаме обща научна гледна точка, защото ако я нямаме, фактите често пъти се интерпретират и използват неуместно. През последните години например бях свидетел как в Сърбия в една неизследвана територия – става дума за конкретно въстание, без да има задълбочено изследване, от събитието се прави нещо съвсем различно – обвинителен акт срещу друг народ, т.е. там, където нямат думата професорите, или там, където не са имали думата специалистите по история, се намесват псевдолитератори (и литератори), политици и т.н. Затова е от полза в основата да стои истината, да стои научното изследване, върху което нека да стъпят след това политиците и да градят мостове. Същото е с общите истории на нашите съседни народи. Нека да има някакво съгласие, но нека да го имат професорите първо, специалистите, а след това вече то да се експлоатира. Защото многото говорене, често излишно, според мене само пречи да се разчистят нещата, да се види истината и да стигнем до важните неща, а важни са позитивните послания – в това съм убеден. На Велико Търново му прилича да е домакин на такива научни събития и да бъде духовна столица. Успех, колеги!“, обърна се към участниците проф. д-р Хр. Бонджолов.

„Конференцията ще съдейства за популяризиране пред съвременното българско общество на въпросите, свързани с историята на конституционното устройство на модерната българска държава“, пише в поздравителен адрес до форума Директорът на Института за историческия изследвания при БАН доц. д-р Даниел Вачков.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново