Време е за житния режим на Петър Дънов

Публикувано на чт, 2 февр. 2023
401 четения

Повече от век житният режим на Учителя Петър Дънов има своите верни последователи. Отначало постът е само 24 часа, от четвъртък вечерта до петък вечерта. После Дънов го променил от четвъртък на обяд до петък на обяд, всяка седмица, докато започнал да го препоръчва за десет дена, но един път в годината.
Постът обикновено се прави през февруари, когато луната започне да намалява. Житният режим през 2023 г. започва от 8 февруари, когато Слънцето вече е навлязло в тропическия знак на Водолея, а Луната е започнала разпада си и от своя страна е в знака на чистотата Дева. Така цялата същинска част на режима ще бъде на разпадаща се Луна, което най-добре способства за пълноценното изчистване на организма. Пробвалите режима усещат особен подем на сили и прилив на енергия, както и радост от живота, справят се по-успешно с ежедневните си задължения.
Препоръчително е около 10 дни преди Житния режим да започне подготовката. Тогава постепенно трябва да се намали броят на приетите калории на ден. Започва се от изключване на месото от менюто, след това следват млечните продукти. Спазва се принципът на обърнатия трапец – подготовката за режима се извършва като се храним “обратно” на захранването. Последният ден от подготовката, преди същинската част, е като първия ден от захранването.
Ако сте вегетарианец или веган не е необходима специална подготовка за режима. Препоръчително е няколко дена преди това да се храните с по-лека храна, в която да не преобладават млечни продукти, както и да намалите употребата на кафе и сол. Това ще направи първите дни от режима, когато процесът на чистене е по-изразен, по-леки. Ако не сте вегетарианец, желателно е да минете на растителна храна поне една седмица преди режима.
Всеки ден по време на същинската част на житния режим се приемат 100 гр. жито, разпределя се на три приема – закуска, обяд и вечеря, 3 ябълки за тонизиране на нервите, 9 ореха за усилване и подхранване на мозъка, 1 супена лъжица мед за регулиране на стомаха и няколко капки лимон.
Житото влияе много добре на сърцето. Два часа след изяждането му се пие гореща вода, и ако се получава гадене, се капват няколко капки лимон във водата. Когато се ядат ябълките, семките се броят и през пролетта се посяват в земята.
Най-полезно е житото да се яде сурово или накиснато само в гореща вода, но когато човек няма здрави зъби, последователите на учителя съветват вечерта да се сваряват 100 грама жито, очистено и измито, с повече вода. След това се увива с вълнена кърпа, както се прави при подквасване на млякото, и на сутринта житото ще разцъфти и лесно ще може да се дъвче. Важно е да се дъвче дълго време, докато стане на каша в устата. Ако житото не се дъвче добре, то предизвиква болки в стомаха и затягане на червата и човек не може да изкара докрай започнатия режим, обяснявал Дънов.
Добре е, преди започване на режима да се приеме чай от майчин лист, който има очистително действие и да се направи клизма.
Сутринта, в която се започва режимът, е хубаво да се каже формулата: “Господи, приеми ме в лечебницата на природата за десет дни”. Сутрин трябва да се закусва след изгрев слънце, а вечер да се вечеря преди залез.
По време на режима Учителя съветвал да се помага на хора, които имат трудности в живота. Храната, която бихме изяли по време на режима, да се даде на бедни хора. Така режимът се осмисля по-добре външно и вътрешно и има по-добър ефект.
Житната вода от свареното жито е чудесно средство за лекуване на кръвта, кръвоносните съдове и още много болести. Хранителността на житото се намира в люспите му, точно това, което хората изхвърлят, обяснявал мъдрецът, живял сред българите. Според Петър Дънов колкото една страна на Земята употребява повече жито, толкова по-духовни и интелигентни са нейните граждани. В него се съдържат всички необходими елементи за доброто здраве на човека. Учителят казвал, че то е най-чистата храна и е най-добре да се яде сурово, но тъй като съвременните хора нямат здрави зъби, житото трябва да се вари. Житото се свързва с търпението, за това всеки, който иска да притежава това качество, е добре да яде по 100 грама сурово, неварено жито.
Обичайно е около втория-третия ден на режима да се премине през общо неразположение, главоболие, нервно напрежение, особено ако сте свикнали с кафе и стимулиращи напитки и храни. Някой наричат този период лечебна криза. Оплакванията се намаляват с пиене на повече топла преварена вода. Ако се появят други оплаквания, болки, или се изострят съществуващи оплаквания, се посъветвайте с човек, който има опит. Житният режим е пост и на ума, така че, ако при режима изпаднете в нервно напрежение, раздразнителност, мрачни настроения, спрете го. Това е режим за духовно пречистване и би трябвало да ви приведе в бодро и радостно състояние, да имате усещане за лекота.
При житния пост по-трудно е захранването. То се прави на обяд на десетия ден, като към житото, ябълките и орехите се добавя и ангелска супа, подправена с малко сол. Ангелската супа се приготвя, като се сваряват цели обелени картофи, към които накрая се добавя магданоз, по желание и черен пипер. Няма точен брой картофи, които трябва да се изядат – това е според индивидуалното предпочитание. В дните след житния режим трябва да се внимава да не се преяжда и преминаването към обичайния начин на хранене да се осъществява плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка. В първите дни след режима да не се употребяват пържени, мазни, консервирани и пикантни храни. Може постепенно да се прибавят други плодове, варени или печени зеленчуци, хляб без набухватели постепенно да се мине към обичайното хранене. Грешките в захранването могат да доведат до стомашно-чревни проблеми, главоболие, неразположение и др. Всички отпадъци от храната по време на житния режим, като орехови черупки, обелки от ябълки и т.н., трябва да се събират и след като свърши постът, да се заровят на някое чисто място сред природата.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново