“Разказвачът на приказки” идва в училищата и детските градини във В. Търново

Публикувано на пт, 16 окт. 2020
269 четения

От 1 ноември в училищата и детските градини в община В. Търново стартира националната инициатива “Разказвачът на приказки”. Тя е подкрепена от МОН и е единствената по рода си, организираща безплатни срещи с българските автори на детска и младежка литература през учебната година. “Още през месец март направихме среща с директорите на няколко училища и детски градини на територията на община В. Търново. С пълно одобрение и голям ентусиазъм от страна на всички започнахме да подготвяме стартирането на инициативата. За съжаление, обявяването на извънредното положение попречи на реалното провеждане на живите срещи. Така създадохме проекта “Онлайн междучасие с Разказвача на приказки” , в което всички съвременни български автори на детска литература направиха клипове с обръщения към децата, четейки им текстове от своите книги и давайки им кураж в тази необичайна за тях обстановка на социална изолация и дистанционна форма на обучение. Тези клипове достигнаха до възпитаниците на 3000 училища в България и 400 училища в чужбина”, разказа Константин-Кирил Иванов, създател на националната инициатива. Той подчерта, че на 12 октомври МОН е дало официалното си разрешение за подновяване на срещите в училищата и детските градини, при спазване на противоепидемичните мерки.
Партньори на инициативата за насърчаване на детското четене “Разказвачът на приказки” са 130 български автори на детска и младежка литература, носители на множество национални и международни награди за своето творчество, всички издателства, които издават български съвременни детски и младежки автори, множество актьори, музиканти и певци.
При провеждането си инициативата е разделена в няколко възрастови категории, с цел подбор на подходящите за съответната възраст книги и творци. Това става с помощта на екип от специалисти по книгоиздаване, преподаватели, писатели и литературоведи, съвместно с ръководството на съответното учебно заведение. Инициативата предоставя на своите домакини безплатно книгите на гостуващите им автори.
По време на срещите с децата екипът на “Разказвачът на приказки” и авторът разиграват игри, които подобряват четивната техника, концентрацията и паметта, и правят четенето забавно и интересно.
Това се прави посредством “Диктовка по книга на гостуващия автор”, “Четене и рисуване на героите от книгата на гостуващия автор” и “Четене по роли от книгата на гостуващия автор”, като играчите предварително се разделят на отбори. Чрез пътуващата книжарница децата могат да си закупят и книги на авторите с автограф.
Инициативата провежда и редица съпътстващи събития през учебната година.
“Във В. Търново работим с писателите Савина Попова и Стоян Николов-Торлака. В момента очакваме отговор от страна на общината за провеждането и на проекта “Приказки под лампите”, който от 2018 г. е реализиран на територията на редица общини”, каза създателят на проекта.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново