Връчиха званието “Почетен гражданин” и наградата “Велико Търново”

Публикувано на ср, 22 мар. 2023
6222 четения

Актьорът Любомир Бъчваров и ректорът на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов и посмъртно – д-р Иван Толеков и писателят и журналист Марин Бодаков, са новите почетни граждани на Велико Търново. Връчването на отличията бе на официална церемония в МДТ “Константин Кисимов”. На нея присъстваха областният управител инж. Георги Гугучков, общински съветници, представители на държавни и образователни институции, дипломати и др. Сред присъстващите бяха посланиците на Албания, Аржентина, Палестина, Словения, Хърватия, Южна Корея и др.
Церемонията започна с изпълнение на децата от ДВГ “Пеещи камбанки” с ръководител Владимир Габров. След това председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов представи решението за удостояване със званието на новите почетни граждани.
Първото отличие бе връчено на проф. Христо Бонджолов за приноса му за утвърждаването на ВТУ като авторитетно, престижно и модерно учебно заведение, оказало съществена роля за развитието на съвременния облик на града като културно и просветно средище.
“В последните шест месеца станах почетен гражданин два пъти. Първия път в моя роден край, където съм отрасъл и ме познават, а втория – там, където съм работил. Благодаря на всички за тази награда”, сподели проф. Христо Бонджолов.
Втората нагара бе връчена на актьора Любомир Бъчваров за изключителния му принос за развитието на духовността и културата на В. Търново, за постиженията му в областта на театралното и киноизкуство, за активната му работа като директор на МДТ “Константин Кисимов” и за неговата дългогодишна творческа и общественополезна дейност и по случай неговата 80-годишнина. Той е носител на наградата ИКАР 2021 “За чест и достойнство”.
“Много се вълнувам, защото през моя съзнателен живот винаги съм бил и ще си остана великотърновец. Приемал съм го винаги с любов и това да си търновец е и призвание, защото всеки ден виждам красотата на този град. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Нашата обич е взаимна”, заяви Любомир Бъчваров.
Номинацията за връчването на наградата “Почетен гражданин” посмъртно на хирурга д-р Иван Толеков е от Районната колегия на БЛС – В. Търново, подкрепена с подписите на 2508 граждани. Д-р Иван Толеков е родом от В. Търново. Той е второ поколение медик, син на известния в старата столица д-р Найден Толеков, създател на урологичното отделение в търновската болница. През 1989 г. започва специализацията му във Втора хирургия в областната болница във В. Търново, където работи до своята кончина през април 2022 г. В памет на д-р Иван Толеков семейството и приятелите му предоставят средства, с които да покрият пълните годишни такси за целия период на обучение в специалност “Медицина” на ученика с най-висок общ успех в дипломата за средно образование от ПМГ “Васил Друмев”.
Званието бе връчено на неговите син и дъщеря – Искрен и Надежда.
“Благодарим на хората, които подкрепиха тази инициатива. По този начин, помнейки го, той ще остане наистина обречен на безсмъртие”, заяви д-р Надежда Толекова.
Номинацията на Марин Бодаков за наградата е от представители на културната общност във В. Търново. Марин Бодаков е поет, литературовед, доцент по журналистика, редактор и общественик. През 2011 г. печели наградата за поезия “Иван Николов”. Носител е и на отличието “Рицар на книгата” на Асоциация “Българска книга” в категория “Печатни медии – вестници и списания” за 2014 г. Званието “Почетен гражданин” бе връчено на неговата майка Мария Бодакова, която благодари за признанието към паметта на сина ѝ.
“До последно Велико Търново имаше изключително голямо значение за моя баща и винаги ми говореше с много обич за това как е играл по Царевец и как е виждал Балдуиновата кула от училището си. Велико Търново бе най-вече мястото, към което винаги се връщаме и докато се разхождахме тук с баща ми, всеки път откривахме по нещо ново. Това може да бъде открито в поезията му и в начина, по който говореше. Знам, че тази награда би означавала наистина много за него”, сподели дъщерята на Марин Бодаков Анна.
Част от тържествената церемония бе и връчването на наградата “Велико Търново”. Тазгодишните носители са директорът на Международния конкурс за млади изпълнители “Сребърна Янтра” Румяна Начева и дългогодишният председател на Общински комитет “Васил Левски” инж. Георги Стефанов. Решението за връчването на отличията беше представено от зам.-кмета Нейко Генчев.
“За мен е чест да получа наградата “Велико Търново”. Нося името на моя град в сърцето си навсякъде по света, където представям български таланти. Посвещавам я на всички млади таланти и на моето семейство”, сподели Румяна Начева.
Номинацията на инж. Георги Стефанов е от Общински комитет “Васил Левски”, чийто председател е дълги години. Два пъти е бил председател на местния парламент в старата столица. Наградата е във връзка с неговия принос и заслуги за развитието на старата столица и община В. Търново. “Приемам тази висока награда като признание за труда на всички общински съветници, често пъти техният труд остава малко встрани от общественото признание. Радвам се, че общинският комитет “Васил Левски” заслужи и продължава да заслужава уважението на великотърновската общественост и се утвърди като школа по родолюбие за младите хора”, заяви след награждаването инж. Георги Стефанов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Община В. Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново