“Пътни строежи” реставрират мост на 150 г., строен от ученик на Колю Фичето

Публикувано на чт, 18 Юли 2019
3045 четения

Аварийно-реставрационни дейности се извършват на моста на р. Белица между Килифарево и Плаково. Съоръжението се заздравява, като максимално се запазва автентичният му вид отпреди близо 150 г. При консервацията се работи с изключително качествени австрийски материали, които се използват за реставрация именно на паметници на културата, какъвто е и мостът край Килифарево. Фугиращият разтвор е дълбокопроникващ, като се вкарва под налягане и влиза в камъка на молекулно ниво, разясни реставраторката Катя Буланова, която е консултант на обекта. Тя изрази задоволството си от спазването на предписанията и качественото изпълнение на дейностите под неин контрол.
“Възстановили сме изцяло устоите на моста. Не сме правили никакви конструктивни изменения, за да го запазим в автентичния му вид. Преди това бе почистено речното корито, като го оформихме и доизградихме. Сега работим по парапетите с каменните колони. Стигнахме и до пътната настилка. Почистват се около 40-50 см стари пластове от пръст, минерални остатъци и асфалт. Предстои на тяхно място да положим бетон, върху него хидроизолация, замазка и павета. Предполагаме, че до края на август ще приключим”, обясни ръководителят на обекта Тошко Джамбазов. Той добави, че са имали известно забавяне поради проблеми с каменните кариери, които заради проливните дъждове са били затворени. Камъните са от точно определен вид и не могат да бъдат заменени с други.
На моста ще бъдат възстановени и две стари плочи, които са били поставени при откриване на съоръжението в края на 19 век. Тъй като едната е изгубена при едно от наводненията, а другата е пречупена, сега ще бъдат поставени нови, максимално близки до оригиналните. Камъкът, от който ще са направени, ще притежава нужните сертификати, а надписите ще са оригиналните. Единият от тях гласи “Този мостъ се почна 20 май 1883 год. и се свърши на 1885 год. Майсторъ Нидялко Юрдановъ от същото село Килифарево”. Върху другия е изписано “Пристоители и иждивители бившите епитропи на храм св. Бца. Поклоници Гейон и Георги Фiнкови – съдр. дол. мах. и правителство подари 4000 льв”.
Основният ремонт на моста затвори пътя между Килифарево и Плаково. Обходният маршрут е през село Големаните. Строителните дейности по съоръжението над р. Белица са по разработен от Община В. Търново проект, който се финансира със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Ще бъдат ремонтирани и подходите към моста. Над 800 хил. лв са осигурени от държавната хазна. Изпълнител на проекта е “Пътни строежи – В. Търново” ЕАД. Съоръжението поема сериозен трафик към Еленския балкан.
Каменният мост е изграден от Недялко Тихойнов. Самобитният местен майстор е бил неграмотен, но още от малък отива чирак при уста Колю Фичето. Като негов калфа по-късно участва в строежа на големия мост на майстора при град Бяла. Усвоил добре занаята, Недялко се завръща в родното си село и започва да работи там. Негово дело са храмът “Св. Архангел Михаил” и мостът при Килифаревския манастир, който е разрушен при наводнение през 1911 г. Мостът над р. Белица има същата конструкция като този на Колю Фичето при Бяла. И при него могат да се видят широките и високи каменни устои (ракли) с кивгири и декоративни мотиви. Като архитектурна ценност се разглеждат и каменните парапети с ковано желязо, изработка на местни килифаревски майстори.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново