„Орловец“ ще е първият жилищен комплекс с жива охрана и видеонаблюдение във В. Търново

Публикувано на ср, 12 юни 2019
3282 четения

Жилищен комплекс „Орловец“ край боровата гора във Велико Търново става първият в града с контролиран достъп и жива охрана. Той е предвиден за близо 1000 души, които ще живеят в около 400 апартамента, като целта е да се осигури спокойствие и сигурност за гражданите. Теренът с площ от 13,4 дка се намира на върха на квартала между улиците “Иван Момчилов” и “Ангел Каралийчев”, от където се разкрива панорама към целия град и билото на Стара планина.   Инвеститор на мащабния комплекс е “Строителна компания ВТ”, в която участват бизнесмените Григор Григоров и Стоян Стоянов. Днес бе направена символичната първа копка на обекта, а отец Славчо освети строителната площадка и благослови начинанието. В основите на първите два блока, чието строителство започна, бяха поставени четири бутилки със светена вода. Събитието уважиха близки и приятели на инвеститорите, представители на бизнеса и Община В. Търново.

„Досега не съм строил във В. Търново и това ще е първият ми обект в града, който ще реализираме съвместно със Стоян Стоянов. Това начинание до известна степен е умалено копие на изградения комплекс „Царигардски“ в София, но този е с известни подобрения. Решихме да го направим по същия начин да е от затворен тип, като срещу минимална месечна такса в комплекса ще бъде осигурена жива охрана, видеонаблюдение и озеленители, които да поддържат тревните площи и градини“, разказа предприемачът Григор Григоров. Той уточни, че поддръжаката на комплекса ще бъде поета от отделна фирма, която ще се самоиздържа с таксите, плащани от собствениците. Името на комплекса е заимствано от родното място на Григор Григоров – село Орловец, а освен това в превод „Картала“ означава орел.

„Искаме да построим една тиха зона, едно удобно и комфортно място за живеене. Комплексът ще отговаря на всички съвременни изисквания и ще бъде построен с висококачествени материали. Компромис относно качеството няма да има“, гарантира строителният предприемач Стоян Стоянов. Жилищата ще са просторни и светли, а общите части ще бъдат с иноксови парапети и гранитни плочи, ще има също безшумни асансьори и други екстри.

Проектът за луксозния комплекс е на арх. Матей Савов. След окончателното завършване на строителството разгънатата застроена площ ще е близо 40 000 кв.м, отделно 8000 кв.м е площта на подземните паркинги. „Има предвидени достатъчен брой гаражи и паркоместа, които да осигурят място за паркиране за всички живущи“, допълни арх. Савов.

Самите апартаменти ще са просторни, на етаж ще има по три или най-много четири жилища. Около 120 кв. м е един от най-големите апартаменти, в който ще са обособени три спали. В  последващия етап са заложени жилища и с по-големи вътрешни пространства.. В района около петте сгради ще има детски площадки и много зеленина, обясниха инвеститорите.

Предприемачът Григор Григоров, който е водещ индустриалец и арендатор, има няколко успешно реализирани проекта в София. Най-големият от тях е комплекс “Цариградски”. Бизнесменът Стоян Стоянов е сред водещите строители в областта, неговата компания построи различни обекти, един от които е комплекс “Мармарлия” на мястото на бившето Аптечно до парк “Дружба” във Велико Търново.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново