“Олд кепитъл бойс” стават на 15 години

Публикувано на чт, 28 май 2020
1128 четения

“Олд кепитъл бойс” днес отбелязва своята 15-а годишнина. През всички тези години великотърновските футболни фенове на столичния клуб “Левски” са доказали своята социална ангажираност и са провели редица благотворителни инициативи, подкрепяйки както любимия отбор, така и помагайки на над 300 човека в неравностойно положение.
На 28 май 2005 г. около 30 ентусиасти се събират в една местна механа и основават фен-клуба “Олд кепитъл бойс”, обединяващ най-големите привърженици на столичния футболен гранд. Тогава за председател е избран Калин Станчев, а сред основателите на фенклуба са още Борислав Михайлов, Йордан Костадинов, Венцислав Върбанов, Светлин Пъшев, Тихомир Тихов, Велислав Могилски и др. В момента организацията наброява двойно повече активни членове, които не спират да следват заветите на Левски. През 2013 г. фенклубът се сдобива и със собствено помещение, където прави своите сбирки.
“За тези 15 години ние направихме 4 благотворителни кампании “Синята коледа”, подкрепихме инициативата на журналиста Борислав Костов и поставихме паметна плоча на Георги Аспарухов-Гунди пред стадион “Ивайло”, където той вкарва последния си гол. На нашата 10-а годишнина организирахме футболен турнир в Шемшево, на който събрахме около 700 човека от цяла България. Сега, когато ФК “Левски” изпитва затруднения, също помогнахме с каквото можем. Направихме благотворителен търг с фланелките на Тодор Колев и Дани Младенов, с които събрахме и дарихме 500 лв. на клуба. Добавихме още 500 лв. и отделно закупихме билети за мачове, които ще се играят без публика. Целта ни е да бъдем полезни за обществото, да имаме гражданска позиция и да спазваме идеалите на нашия патрон”, разказва Станчев.
През последните 4 години един от акцентите в дейността на “Олд кепитъл бойс” е благотворителността в помощ на възрастните хора във великотърновските села. Освен хранителни продукти момчетата даряват и домакинска техника, а също така организират гостуващи безплатни театрални постановки. За това им помагат фенове от цялата страна и дори от чужбина. Сега членовете на клуба събират средства и в подкрепа на инициативата за изграждане на бюст на Гунди в родния му квартал.
Благодарение на гостоприемството на “Олд кепитъл бойс” една от любимите дестинации на сините фенове е В. Търново. При гостуването на отбора им на стадион “Ивайло” те винаги организират масово шествие, което неизменно преминава пред паметника на Левски в центъра на старата столица, за да поставят цветя и да отдадат почит към Апостола на свободата. Футболните срещи между великотърновския “Етър” и столичния “Левски” винаги се превръщат в истински празник за обществеността и преминават без напрежение и проблеми.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново