Военни, информатици и прависти със заплати над 1200 лв. сред завършилите ВТУ и военния вуз

Публикувано на пт, 21 Дек. 2018
1077 четения

Седем професионални направление на ВТУ влизат в Топ 3 на Рейтинговата система на университетите в България. Новото попълнение в отбора на отличниците са “Философия”, което се изкачва до второто място, и “Психология”, заело почетната трета позиция. Престижното второ място за поредна година запазват и филологическите специалности на търновската алма матер. Второ от общо четири вуза e и направлението “Религия и теология”, както и “Теория и управление на образованието”. На трето място в класирането по научни области се нареждат още “История и археология” и “Изобразителното изкуство”.
Според новото осмо издание на Рейтинговата система, което беше представено от просветното министерство, най-добре платени сред възпитаниците на ВТУ са завършилите информатика и компютърни науки. Те могат да се похвалят с 1467 лв. среден облагаем доход, като ръстът в заплащането е с близо 170 лв. за година. Безработицата сред младите ИТ специалисти е едва 2,7 %. Отлична реализация имат и юристите от ВТУ, като над 71 % от дипломантите работят по специалността, а безработицата сред тях е 2,87 %. Техните средни заплати са 1145 лв., при 1057 лв. месечно сред младите прависти в страната.
Направлението “Военно дело” на Националния военен университет “Васил Левски” е на трето място и се очертава с най-високи оценки според рейтинговата система. Другото успешно направление за военния вуз е “Транспорт, корабоплаване и авиация”, където сме трети от общо седем класирани университета. Военният вуз е четвърти в направлението “Национална сигурност” и пети в направление “Електроника, електротехника и автоматика”.
Между 842 и 1570 лв. е средният месечен доход, който си докарват възпитаниците на военния вуз. Оказва се, че 97 на сто от завършилите са държавни служители, като по-голяма част от тях са военни. Най-високи заплати получават завършилите професионално направление “Транспорт, корабоплаване и авиация”, където безработицата е сведена до близо 2 %. На 100 % реализация се радват кадрите на направление “Военно дело”, където средната заплата е 1230 лв. Сред специалностите в НВУ най-ниско платени се оказват общо инженерство, администрация и управление и национална сигурност.
Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления. Анализите са направени въз основа на 44 показатели, разделени в шест групи – учебен процес, научни изследвания, учебна среда, социално-битови и административни услуги, престиж, реализация на пазара на труда.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново