Пороят отнесе част от асфалта в центъра на Велико Търново

Публикувано на вт, 4 юни 2019
3914 четения

Проливният дъжд наводни Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново. Приземният етаж на сградата за броени минути се напълни с вода, а кошчетата за отпадъци плуваха по коридора, съобщиха читатели на “Янтра ДНЕС”.

Водата е проникнала в сградата от запушена шахта, намираща се на паркинга зад факултета. Съоръжението от години създава проблеми на ръководството. Дъждовната вода е нахлула от задната врата, преминала е по коридора и е излизала през централния вход. Нивото на водата на етажа е била около 15 см.

„При всеки по-обилен дъжд приземният етаж се наводнява, тъй като шахтата е запушена с пясък, а и дебитът й не е достатъчно голям, за да побере по-голямо количество вода. За проблемите сме сигнализирали „Капитално строителство“ към ВТУ”, обясни зам.-деканът на факултета доц. д-р Светослав Косев. За съжаление проблемът остава нерешен. За да се справят с него докторанти и студенти се включиха в изгребването на водата с помощта на кофи и лопати.

Обилният дъжд, който превърна улиците в областния град в реки, създаде сериозни проблеми на инфраструктурата в града. Асфалтът на ул. “Васил Левски“ срещу съда се надигна след пороя, а настилката е на вълни. На места се виждаха откъртени от водата парчета асфалт. Служители на Общината веднага се отзоваха на място, за да почистят парчетата. Кръговото кръстовище на „Качица“ също се наводни и предизвика недоволството сред гражданите. Великотърновци, живеещи на Картала, сигнализираха, че ул.“Мальовица“ буквално е непроходима и цялата под вода след пороя.

15,5 л/кв.м е измереното количество за 40 минути валеж, съобщиха от Общината. Освен засегнатата настилка на главната улица в старата столица, има наводнени дворове на къщи в Дебелец, но не и пострадали имоти. Силна градушка падна в Момин сбор, но на този етап няма информация за сериозни щети освен по земеделските култури. В Присово бе наводнена една от къщите в горния край на селото, залети са също градинските площи на хората. С багер беше изчистена калта, извлечена от пороя по една от улиците в селото.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново