Внук на търновска учителка спечели наградата “Еми”

Публикувано на ср, 15 май 2019
2218 четения

Операторът Калин Иванов, който е с великотърновски корени, спечели награда “Еми” за четвърти път. Нашенецът взе приза в категорията “Развлекателна програма” на 62-рата церемония на телевизионните “Оскар”-и. Иванов бе отличен с награда за операторско майсторство при заснемането на късометражен филм – историята на афро-американска гримьорка.
Иванов е сред 120-те наградени при огромната конкуренция от 750 номинирани.
Операторът впечатлява журито с начина, по който заснема историята на Ла Соня Гюнтер – главен гримьор на шоуто “Извратени ботуши”, което се играе на бродуейската сцена. Материалът е заснет с шеги и закачки. След като продуцентът го монтира, късометражният филм е излъчен в предаване, наречено “Black America”. Българинът не е очаквал, че филмът ще бъде избран за победител на фона на силната конкуренция.
Чрез филмите си Калин цели да внуши на хората колко е важно, когато човек израства, да вижда край себе си успели хора, за да знае, че и той може да стане един от най-добрите в това, с което се занимава.
Две от наградите “Еми” за продуцентство българинът получава през 2012 г. за филм, посветен на дизайнерка, която създава дрехи от екологични материали. Година по-късно отново печели приза за операторско майсторство за филм, разказващ историята на преподавател в общински университет в Ню Йорк.
Калин е внук на емблематичната учителка по български език и литература Слава Митова, за която по-възрастните великотърновци говорят с огромно възхищение и респект. Талантливият оператор е син на дъщеря ѝ Кунка. Баща му Кънчо Иванов, също търновец, е физик, преподавал в МЕИ. Калин също започнал да учи физика, но още след първата година се отказал. Тогава баща му го довел при известния търновски фотограф Здравко Николов с молба да му даде уроци и напътствия, защото Калин искал да става оператор. Здравко му дал 5 филма и го пуснал да снима каквото сам реши. След известно време се върнал при Николов, двамата проявили кадрите и направили разбор на заснетото. Приемат го без проблем в НАТФИЗ, където завършва през 1996 г. Още като студент Иванов работи като оператор в “Ку-Ку” и “Каналето”.
През 1998 г. е приет в магистърската програма по тв продуцентство в “Бруклин колидж”, a през 2000 г. завършва втората си магистърска степен и оттогава работи като продуцент и отговорен оператор за CUNY TV. През 2010 г. печели награда Telly, а през 2011 г. две Communicator Awards. Работил е по два филма за Кристо – документалния филм “Портите” (2005) и “Кристо и Жан-Клод: Изкуството е за двама” (2010) на режисьорката Евгения Атанасова.
“Важно е, че въпреки успехите, които има, не забравя България. Идва си всяко лято във Велико Търново, не пропуска да ме навести в Самоводене и да ми разкаже какви ги върши. Радвам се да чуя – “Чичо Здравко, много съм зает в Америка, но нали съм си българче, все гледам да измислям разни нови неща”, споделя Здравко Николов.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново