„Незабравка“ ще участва в похода “По стъпките на Ботевата чета”

Публикувано на пт, 28 апр. 2023
398 четения

На 22 април започна походната подготовка на участниците в тазгодишния  Национален туристически поход “По съпките на Ботевата чета” от Козлодуйски бряг до връх Околчица. Походът ще се проведе за  75-и път от 27.05. до 02.06.2023 г. и е от III-та категория по трудност. Това е най-патриотичният поход в България и затова за членовете на СДТ „Незабравка“ – Велико Търново той е традиционен – ще се участва за 12-и път.

“Нашите участници по време на похода са се представяли отлично и се ползват с уважение и авторитет. През 2022 г. не само участваха в похода, но се представиха много добре и се наредиха сред първите. Нещо повече, получиха най-много награди от всичките  38 ученически групи от 25 населени места. Представиха достойно града ни и с гордост се наричат „боляри“! От този поход те си тръгнаха с най-много награди за клуба през последните години: волейболна топка за сред трите най-добре справили се на надиграването на народни хора в центъра на гр. Козлодуй; плакети за второ място в три категории – дисциплина, спортно-туристически игри и художествена самодейност; плакет и грамота за участие в похода”, съобщи председателят на клуба Деян Караджов.

За да се представи отлично и тази година, ръководството на дружеството отрано започна сформиране на походната група сред учениците от всички училища в града. Със записалите се проведе и първия тренировъчен преход от сп. “Мавриков” през м. “Ксилифор” до манастира „Св.Св. Петър и Павел“ и обратно. Сред младежите цареше дух на еуфория, пяха, скандираха. Нещо, което беше много положително е, че „младите“ се вслушваха в по-старшите и сами се организираха. Приемствеността в дружеството е необходимост и задължителна. В движение се уточнява и програмата, с която ще се участва в представителните изяви по време на похода. Всички са с много положителен заряд – млада и буйна кръв.

Оттук нататък предстоят още 4 тренировъчни прехода, като едно от условията за участие в похода е, всеки да е участвал в поне три от тях. Следващият преход е на 29 април до пещерите в околностите на гр. Велико Търново по скалния венец от ляво на р. Янтра и притоците ѝ. Ръководител и водач ще е почетният член на дружеството пл.водач Снежанка Димитрова.

“За да можем да участваме в този уникален по родът си поход-поклонение е необходима придружаваща кола, която да превозва бивачните съоръжения, личния багаж на всеки участник и 4 походници, които ще строят бивака. Членовете на дружеството са ученици, студенти и малко работещи. То е с идеална цел и приходите му към момента са само от дарения и лични средства за мероприятията. За придружаващата кола от 2014 г. разчитаме единствено на дарения. И тази година се обърнахме към различни фирми и организации за съдействие, кой с колкото може да ни помогне за да съберем необходимата сума от 2000 лв. Но за жалост все още никой не се е отзовал. Отворени сме към всякакви идеи за събиране на сумата, както и благодетели, желаещи да подпомогнат делото ни за така необходимите ни екипировка и бивачни съоръжения за достойното представяне и в бъдеще на дружеството и града”, заявиха от “Незабравка”.

Ако някой учащ желае да се включи в походната група, трябва най-късно до 3 май да се обади на ръководителя Деян Караджов на телефон: 0885379674, да попълни изискуемата декларация и да внесе необходимата сума за участие в похода. На 4 май ще се даде точната бройка и размери за изработване на походни тениски. Официално дружеството има разкрита банкова сметка:  BG98UNCR70001525270538.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново