“Музей в куфар” отново отива при децата с уроци за Левски

Публикувано на вт, 7 февр. 2023
81 четения

Поредица от уроци за Апостола на свободата Весил Левски ще представи Регионалният исторически музей в училищата и детските градини на община Велико Търново. Те са част от събитията в историческата и духовна столица на България, с които се отбелязва 150 години от безсмъртието на Апостола на свободата.
Образователната инициатива “Музей в куфар” ще се проведе в периода 6-17 февруари и ще обхване учебните заведения в градовете Велико Търново, Дебелец и Килифарево.
“Левский в сърцата ни” е темата на откритите уроци с интересни факти от живота и революционната дейност на Апостола, а в рамките им ще бъдат показани и лични вещи на Апостола, съхранявани в музея. Децата ще могат да се докоснат до орара на Левски (дълга платнена лента, с която дяконът подканя вярващите за молитва) и негова снимка със саморъчен подпис, два печата на БРЦК, изработени за организацията по поръчка на Апостола, и копие на пищова му “Гасер”. На живо ще може да се види и четник с копие на униформа от периода на Първата българска легия в Белград (1862 г.), в която Левски е участвал.
Уроците по родолюбие и патриотизъм ще изнасят музейните уредници д-р Атанаска Стамболийска от отдел “История на България XV-XIX в.” и Михаил Стойчев от отдел “Фондове и Научен архив”. Първите два ще са на 6 февруари в Детска градина “Соня” и Основно училище “Бачо Киро”.
Образователната инициатива “Музей в куфар” на великотърновския музей се провежда без прекъсване от 2014 година. Чрез проекта пред деца и ученици се представят различни исторически периоди по интерактивен начин и с музейни експонати директно в класните стаи. Началото бе поставено с уроци за Васил Левски, които бяха последвани от часове за средновековно Търново и революционерите, свързани с Търново, Филип Тотю, Бачо Киро, Матей Преображенски Миткалото и др.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново