ВМРО обявява ученически конкурс на тема „Велико Търново – православната столица на Европа“

Публикувано на вт, 7 Апр. 2020
101 четения

Конкурс за есе на тема „Велико Търново – православната столица на Европа (Св Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“ организират за всички ученици от община Велико Търново от градската и младежката организации на ВМРО – БНД Велико Търново. Конкурсът се обявява във връзка със 785-годишнината от тържествената интронизация на първия канонично признат български патриарх, Патриарх Св. Йоаким І Търновски, която се е състояла през пролетта на 1235 година в гр. Лампсак, тогава Никейска империя, днес Република Турция, с участието на цариградския патриарх Герман и антиохийският патриарх Симеон.
Основите, положени от Св. Йоаким І Търновски при царуването на славния ни владетел цар Иоан Асен ІІ, поставят преславният град Търново на най-високо място, като духовен център на целия европейски изток. Търновската патриаршия става „църква –майка“ на Печката (сръбска) патриаршия, излъчва от своите среди първосвещенници на Киевския и Московски архиерейски и патриаршески престоли. Търновската патриаршия в определени години е „стълбът на православието“ в европейския свят.
Крайна дата за изпращане на конкурсните творби е 10 май – денят, в който през 1953 година е възстановена днешната Българска патриаршия.
На всяка конкурсна творба трябва да има посочени три имена на участника в конкурса, населено място, адрес, училище, клас, контакт за връзка – електронен адрес, телефон. Класираните на първите три места, ще бъдат поощрени с материални награди, а всички участници ще получат грамота. Творбите може да изпращате на e-mail vmro-podkrepa@abv.bg – за конкурса.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново