“Маратон за герои” подари Коледна магия на българското училище в Катерини, Гърция

Публикувано на вт, 13 Дек. 2022
305 четения

Инициативата на Педагогическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” “Маратон за герои” гостува на българското училище “Васил Левски” в Катерини, Гърция. На срещата присъстваха деца, родители, инициаторът на проекта доц. д-р Катя Симеонова и Милена Миланова, докторант в програма “Методика на обучението по технологии и предприемачество” и учител в ДГ “Ивайло” във В. Търново, която изпълни краткосрочна физическа мобилност по програма “Еразъм +”.
“Нашата инициатива вече трети семестър радва деца от предучилищна и начална училищна възраст и техните учители в България и извън пределите ѝ. За всичките ни партньори – български училища зад граница, които ни приеха с маратона ни през 2022 г., подготвихме специално издание за Коледните и Новогодишните празници върху авторовата приказка на Светлана Великова “Най-големият подарък за Коледа”. Светлана е студент 3 курс, редовно обучение, в образователна програма “Предучилищна и начална училищна педагогика”. На тържеството на ВТУ по случай 8 декември тя беше удостоена със стипендията на Академичния съвет – заслужено признание за нейния талант. Затова я поканих да напише една Коледна приказка за децата в чужбина”, сподели доц. Симеонова.
Както всички маратони през последния семестър, така и специалният Коледен маратон засилва българския компонент в сценария. Драматизацията върху приказката на Светлана Великова потапя зрителите в действителността за много български семейства и деца – те пътуват за празниците към България, за да ги споделят с най-скъпите си хора – семейства и приятели. За да бъде засилено чувството за единение, в края на Коледния маратон инициаторите добавят и един музикален поздрав – българска ръченица.
“За нас децата в българските училища зад граница са истински малки герои – те усвояват езика и културата на страната, в която живеят със семействата си, а в събота или неделя посещават учебния процес в българските училища, учат се и се развиват, съхраняват българщината. Те учат повече от техните връстници в България и затова заслужават признание, уважение и възхищение за усилията, старанието и обичта към родния български език. Аз също се почуствах герой като тях, защото успяхме да разгорим пламъчето в детските очи и то да грее с еднаква сила и топлина за Рождество, без значение къде по света се намират българските деца”, сподели докторант Миланова.
Това издание бе реализирано на живо за децата в българското училище в Катерини, а на всички останали партньори – подарено на видеозапис, като посланието на драматизацията на студентите силно е развълнувало зрителите. “Най-важното на Рождество е да сме заедно, да се обичаме, да се подкрепяме. Това е основното и за всеки наш ден. На това се учим в нашите семейства и то постепенно изпълва целия ни живот”, каза доц. Симеонова и пожела весели празници на всички.
Николай ВЕНКОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново